zaterdag 30 april 2011

Besmet - Katarina Wennstam

Roman.

Op de achterflap: "Rebecca Wahl en haar man Jonas lijken het perfecte leventje te leiden. Ze hebben allebei een succesvolle carrière (hij is advocaat, zij journaliste), zijn ruim twaalf jaar getrouwd en hebben een zoon en een dochter. Maar achter deze façade delen Rebecca en Jonas steeds minder.
Als Jonas wordt gevraagd een controversiële prostitutiezaak voor een televisiezender te becommentariëren, ziet hij dat als een geweldige kans. Ondertussen krijgt Rebecca een lijst in handen met namen van prominente klanten van het bordeel, klanten die er alles voor overhebben hun naam uit de publiciteit te houden. Voor ze het beseft is ze direct betrokken bij het seksschandaal en moet ze een keuze maken die haar leven voor altijd zal veranderen..."

Vooreerst moet gezegd worden dat dit boek volgens de uitgever een literaire thriller is en als je de achterflap leest, dan kan dit inderdaad kloppen, het lijkt een spannend boek te worden.
Het boek begint met een cursief gedrukt hoofdstukje en regelmatig verschijnen er nog zo enkele, een truc dat het spannend boek nogal eens gebruikt. Maar hier is het niet helemaal duidelijk wat er precies beoogd wordt want het verhoogt geenszins de spanning en je weet ook pas helemaal aan het einde over wie het hier gaat.
Van enige spanning is er trouwens ook geen sprake, er zit geen actie in het verhaal en de lijst die Rebecca volgens de achterflap moet krijgen en dan voor spanning zou moeten zorgen, komt ook pas helemaal aan het einde in haar handen terecht.
Als thriller is dit boek dus zeker niet geslaagd, maar als roman is het zeer goed te lezen. Het is echter geen roman vol rozengeur en maneschijn, daarvoor ligt het thema teveel in de misdaad sfeer. Zo komen prostitutie, mishandeling en vrouwenhandel ruimschoots aan bod en de auteur schuwt ook geen thema's vatbaar voor discussie zoals bijvoorbeeld het verschil tussen de seksen of het feminisme. Het was interessant om hierover enkele verschillende standpunten en stellingen te kunnen lezen. Het allergrootste thema en de rode draad is de hoererij, heel het boek draait rond de nieuwe prostitutiewet in Zweden volgens dewelke de hoerenloper strafbaar is en een boete kan krijgen.
Verder heeft Wennstam haar personages ook helemaal goed uitgedacht, vooral het levensverhaal van Rebecca komt in stukken en brokken naar boven, maar ook van Jonas wordt een en ander verteld, maar dan wel alleen maar in functie van de rode draad, de hoererij. Niet alle beschrijvingen leken even relevant in het verhaal, zoals de ontluikende seksualiteit van dochter Emma en haar puberale escapades maar in een roman kan dit.
Dit boek is niet altijd gemakkelijk te volgen, je moet er wat inkomen en goed bij de les blijven maar Katarina Wennstam heeft hiermee toch een geslaagde debuutroman geschreven.

Uitg. De Bezige Bij (2008) - 377 blz. | Oorspr. titel Smuts - vertaling Lars Zwemmer

Geen opmerkingen: