zaterdag 12 maart 2011

De vrouw in de kooi - Jussi Adler-Olsen

Detective.

Op de achterflap: "Op een prachtige winterdag verdwijnt de jonge linkse politica Merete Lynggaard zonder een spoor achter te laten. De media duiken op het verhaal en suggereren van alles: van moord en zelfmoord tot een geplande vrijwillige verdwijning. De politie wordt gesommeerd de vermissing grootscheeps te onderzoeken, maar Merete is van de aardbodem verdwenen.
Brigadier Carl Mørck, hoofd van de afdeling 'onopgeloste zaken' Q forceert na enkele jaren een grote doorbraak in het onderzoek. Samen met zijn assistent Assad is hij een roekeloze crimineel op het spoor die wordt gedreven door haat. Wraak blijkt een cruciale factor in de krankzinnige plot."

Schitterend boek, echt alles is in orde.
Het begint met een proloog, een beproefd middel om je onmiddellijk in het verhaal te trekken. Het verhaal komt daarna traag op gang met de introductie van de personages, maar eenmaal door deze fase en als afdeling Q geïnstalleerd is, in de kelder nota bene en met één werknemer, neemt het verhaal een schitterende start en gaat steeds sneller en sneller. De auteur maakt ook gebruik van twee verschillende tijdzones om de spanning op te bouwen en hij is hierin meer dan geslaagd, het boek is een sneltrein.
De verschillende personages worden ook zeer goed neergezet. Zo leren we Carl Mørck kennen als een ietwat luie rechercheur, zijn bijna ex-vrouw belt hem te pas en te onpas, hij woont samen met zijn stiefzoon en een onderhuurder, verzamelaar van playmobil en kok van dienst en daar is dan zijn kleurrijke assistent Assad, politiek vluchteling en aangenomen als zijn poetsman maar hij ontpopt zich als een briljant onderzoeker en draagt zo bij aan de oplossing van de vijf jaar oude en koude zaak. Het moge nu ook duidelijk zijn dat het boek bijwijlen grappig is geschreven, nog een pluspunt.
Gestaag vordert het onderzoek en ook al krijg je na een tijdje wel een idee van wat de reden van de vermissing kan zijn, toch zijn er genoeg onverwachte plotwendingen en blijft het spannend.
Dit boek is het eerste deel van de serie Q, deel twee en drie zijn ook reeds verschenen en binnenkort deel vier. Ok, laat maar komen ...

Uitg. Prometheus (2010) - 382 blz. | Oorspr. titel Kvinden i buret - vertaling Kor de Vries

Geen opmerkingen: