maandag 3 januari 2011

Rusteloos land - Belinda Bauer

Psychologische roman en thriller.

Op de achterflap: "Elke dag na school en in de weekenden, wanneer zijn vriendjes voetbalplaatjes ruilen, gaat de twaalfjarige Steven graven. Hij heeft een doel, een belangrijk doel. Als hij de botten van zijn oom Billy vindt, die op elfjarige leeftijd is verdwenen, zal zijn familie eindelijk rust hebben. Waarschijnlijk is Billy om het leven gebracht door een seriemoordenaar die voor andere moorden vastzit. Steven is vastbesloten om de krakende kieren en stinkende wonden in zijn familie te dichten. Moedig schrijft hij de seriemoordenaar aan, zonder zijn identiteit kenbaar te maken.
Dan begint een kat-en-muisspel tussen een wanhopige jongen en een verveelde kindermoordenaar. Een heel gevaarlijk spel met grotere consequenties dan Steven ooit had kunnen voorzien..."

Dit was een heel apart boek. De oorspronkelijk bedoeling van de auteur was dat het een kort verhaal zou zijn over een heel kleine jongen en zijn oma, maar het werd een thriller en de relatie tussen de kleine jongen en zijn oma mag dan wel de basis zijn voor dit boek, maar ook dat heeft ze ruimschoots overschreden, er komt veel meer aan bod.
Rusteloos land
leest als een trein, Bauer is trouwens een scenarioschrijfster en dat laat zich merken in de opbouw van het boek. Vooral de psychologische onderbouw is geweldig. We krijgen zowel in het leven van Steven als van de seriemoordenaar psychologisch inzicht en dat was zeer verhelderend. Het boek wekt daarnaast ook een zekere ontroering op, al wat Steven doet, staat in teken van het verbeteren van de familierelaties. Na de verdwijning van zijn oom Billy is immers heel het gezin ontwricht en draagt het daar 20 jaar later nog de gevolgen van.
Het kwam me wel onwerkelijk voor dat een twaalfjarige jongen zo'n uitgebreid psychologisch inzicht in zichzelf kan hebben. Dat is de enige bedenking die ik heb bij het boek maar het was er wel meteen de oorzaak van dat ik niet zo gegrepen werd door het verhaal.
Toch een goed boek en het moet gezegd, Belinda Bauer heeft zeer zeker schrijverstalent!

Uitg. A.W. Bruna (2010) - 253 blz. | Oorspr. titel Blacklands - vertaling Valérie Janssen

1 opmerking:

Riet zei

Hoi Heidi, bedankt voor je leuke nieuwjaarwens, ik wens jullie ook een heel gelukkig 2011!

Ik was helemaal weg van Rusteloos Land, vond het echt een prachtig boek.

Groetjes Riet