zondag 19 december 2010

De vergeving - Nicholas Evans

Roman.

Op de achterflap: "'Semper fortis', 'Wees altijd dapper', aldus het motto van de kostschool waar Tommy Bedford naartoe gaat. Het is 1959 en de school wordt bevolkt door bullebakken en sadistische leraren. De achtjarige Tommy is een eenling, geobsedeerd door cowboys en indianen, en hij heeft al zijn moed nodig om zich hier staande te houden.
Totdat zijn zus Diane, een beginnend actrice, hem meeneemt naar Hollywood. Ze verhuizen erheen voor haar grote liefde en Tommy's held: tv-cowboy Ray Montane. Maar de dreiging van de koude oorlog brengt de donkerste kanten van het leven in Hollywood naar boven, en het geluk van Tommy en Diane is slechts van korte duur. Veertig jaar later moet Tommy de trauma's uit zijn jeugd onder ogen zien, wanneer zijn eigen zoon van moord wordt beschuldigd."

Nicholas Evans debuteerde met De paardenfluisteraar (1995). Daarna verschenen De wolvenlus (1998), De rookspringer (2001) en Het keerpunt (2005). Hij neemt dus zijn tijd om een boek uit te brengen maar het is dan ook elke keer weer de moeite.
Met dit boek had ik de eerste helft niet het gevoel dat ik een super goed boek aan het lezen was vooral omdat het inhoudelijk in het begin niet zo sterk was. Er waren een aantal stukjes bij die iets minder vlot lazen en zelfs een beetje saai waren. Maar deze mening heb ik redelijk vlug bijgesteld. Evans was en is een meesterlijk verteller en ook inhoudelijk kwam het verhaal wat later toch nog in orde.
Het grootste deel van het boek is zeer meeslepend, boeiend en ontroerend geschreven, je leeft zo hard mee met Tommy en Diane. Verschillende menselijke houdingen, gedragingen en standpunten passeren de revue en doen je nadenken. De rode draad in het verhaal is dat beschuldigingen en oordelen niet altijd correct zijn, niet altijd zwart-wit. Het wordt maar weer eens duidelijk dat de media je kan laten geloven wat je wil. De verhalen 'achter' gebeurtenissen worden niet of verkeerd weergegeven en ook verkeerde interpretaties zijn schering en inslag.
De vergeving is een sterke roman over familie en hun geheimen, liefde, schuldgevoelens en uiteindelijk vergeving.

Uitg. De Boekerij bv (2010) - 332 blz. | Oorspr. titel The Brave - vertaling Sabine Mutsaers

Geen opmerkingen: