maandag 15 november 2010

Dolores - Noëlla Elpers

Historische jeugdroman (vanaf 13 jaar).

Op de achterflap: "Dolores is vijf als ze voor het eerst beseft dat ze anders is dan haar broers en zussen. Door haar gedrongen postuur kan ze niet goed meedoen aan hun spelletjes en haar jongere broer Sancho is algauw een kop groter dan zij. Een dwerg als Dolores is volgens haar vader maar geschikt voor één ding: een leven als nar. Hij verkoopt haar aan koning Ferdinand, die een cadeautje zoekt voor zijn sombere dochter Johanna.
Als geen ander is de brutale Dolores in staat de prinses op te vrolijken en er groeit een hechte vriendschap tussen de twee meisjes. Maar Dolores heeft het zwaar: ze mist haar familie en is vaak het mikpunt van spot. Er hangt veel onheil in de lucht. Gelukkig is er nog het Moorse kamermeisje Meryem..."

Noëlla Elpers heeft verschillende jeugdboeken op haar naam staan. Dolores kreeg in 2007 de Thea Beckmanprijs, in 2008 de Boekenleeuw en het boek stond op de shortlist van de Gouden Uil. Volledig terecht.
Het is zeer goed geschreven maar het is vooral een aangrijpend, ontroerend en liefdevol boek. Je krijgt niet alleen een doordringende blik op het einde van de Middeleeuwen maar het is ook een verhaal over vriendschap en liefde. En dit alles door de ogen van een dwerg, die zeer scherpzinnig is en rad van tong. Je moet gewoon meeleven met Dolores.
Een zeer knap boekje deze Dolores en beslist een aanrader!

Uitg. Van Goor (2007) - 239 blz.

Geen opmerkingen: