maandag 29 november 2010

Bloedbruiden - Margie Orford

Detective/thriller.

Op de achterflap: "Aan Sea Point Boulevard in Kaapstad wordt het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Ze is op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Alle sporen op het lijk wijzen naar een dader die geniet van de pijn van anderen.
Dr. Clare Hart, forensisch psycholoog en parttime profielschetser voor de Kaapse politie, is als een van de eersten bij het lijk. Samen met rechercheur Riedwaan Faizal begeeft ze zich in de onderwereld van Kaapstad, op jacht naar de moordenaar. Wanneer er een tweede en derde meisje verdwijnen, zit Clare tot aan haar nek in een levensgevaarlijk kat-en-muisspel, in een wereld waarin vrouwen niet meer zijn dan lustobjecten."

Dit is een bijzonder geslaagd debuut en het is verfrissend dat we eens een ander decor voorgeschoteld krijgen, nl. Zuid Afrika. Sommige boeken krijgen wel een setting maar kunnen zich eender waar afspelen, maar dit was hier absoluut niet het geval. Kaapstad leer je in dit boek toch wel een beetje kennen en af en toe gebruikte Orford een woord of zin in het Zuid Afrikaans. Tof gedaan, ik kreeg zelfs de neiging om ze hardop te willen uitspreken.
Ook het verhaal was knap bedacht. Het blijft natuurlijk wel een zeer intrigerend en aangrijpend onderwerp, het misbruik van vrouwen, gedwongen prostitutie en vrouwenhandel. En daar blijft het in dit boek niet bij. Alsof het nog niet erg genoeg is, wordt in het milieu waar dit verhaal zich afspeelt, alles nog eens opgenomen op video en dat maakt het in de ogen van de slachtoffers nog veel erger. Dit heeft Orford op een schitterende wijze in beeld gebracht.
Het verhaal was echter niet 'af'. Als lezer blijft je toch met een aantal losse eindjes zitten en tussendoor staan er een paar onnauwkeurigheden in het boek. De uiteindelijke ontknoping berustte ook op heel wat toevalligheden en de personages komen niet helemaal goed over. Alle thriller elementen waren wel aanwezig maar het geheel had gerust wat beter geolied mogen worden.
Orford heeft wel een zeer goede schrijfstijl en ondanks de zwaarte van het onderwerp wist ze het toch te verluchtigen.
Bloedbruiden is een vlot lezend, interessant en goed boek en zeker een aanrader.

Uitg. Luitingh-Sijthoff (2008) - 319 blz. | Oorspr. titel Like Clockwork - vertaling Jan Mellema

Geen opmerkingen: