woensdag 10 maart 2010

Zeitoun - Dave Eggers

Roman, waargebeurd verhaal.

Op de achterflap: "Abdulrahman Zeitoun, een 47-jarige Amerikaan van Syrische komaf, woont al jaren met zijn vrouw Kathy en hun drie kinderen in New Orleans. Hij geniet veel aanzien als respectabel aannemer. Als de orkaan Katrina zich aankondigt, besluit Zeitoun in de stad te blijven om zijn huis en de huizen van zijn klanten te beschermen. In de dagen na de storm peddelt hij in een tweedehands kano door de ondergelopen straten van de stad, deelt goederen uit en helpt waar hij kan. Een week later, op 6 september 2005, verdwijnt Zeitoun plotseling. Wat is er met hem gebeurd?"

Eggers heeft een zeer goede en vlot leesbare schrijfstijl en hij maakt van eenvoudige dingen een pracht verhaal. De eerste helft van het boek gaat immers over het leven van een familie in New Orleans, een gewone familie en toch weet hij het heel boeiend en interessant te houden.
De andere helft wordt dan spannend en vormt toch wel een aanklacht tegen het hedendaagse Amerika en diens 'democratie'. Af en toe duikt de vergelijking op met Guantanamo en dan weet je het wel. 'Hoe is het toch mogelijk!' is de gedachte waar je op het einde van het verhaal mee zit.
Een ander element in het boek is het feit dat mensen toch wel heel wat vooroordelen hebben en zeker wat betreft de islam en inwoners van islamitische landen.
Zeitoun' is een zeer goed en vlot boek (het was vlug uit) en het doet je nadenken.

Uitgeverij: Lebowski (2009) - 351 blz.
Oorspronkelijke titel: Zeitoun
Vertaling: Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap

Geen opmerkingen: