maandag 22 maart 2010

Snel geld - Jens Lapidus

Thriller.

Op de achterflap: "In Stockholm, waar de decadente bovenwereld en de rauwe onderwereld van Zweden nauw met elkaar verbonden zijn, verdwijnt een jonge vrouw spoorloos en kruisen de wegen van drie jonge mannen elkaar. Mrado is een Joegoslavische huurling die de voogdij over zijn dochtertje probeert te krijgen. Jorge is een drugsdealende latino die uit de gevangenis ontsnapt. De ambitieuze student JW zoekt koortsachtig manieren om zijn dure levensstijl te kunnen blijven betalen. Alle drie zwichten ze voor de destructieve lokroep van de cocaïnehandel. Net als de jonge vrouw dromen ze van een beter leven, maar dan hebben ze wel geld nodig. Veel geld. En snel."

Dit boek is eens iets anders in thrillerland. Niet te vergelijken met enig ander boek.
Zoals de achterflap belooft (als je goed leest tenminste) krijg je het levensverhaal van drie jongeren voorgeschoteld. Een groot deel van het boek vraag je je af waar dit allemaal heen leidt. Het verhaal spint zich rustig verder uit en is zeer gedetailleerd in de beschrijving van de onderkant van de samenleving. Uiteindelijk valt alles uiteraard op zijn plaats, wat natuurlijk te verwachten valt in een boek.
Een echte thriller zou ik het ook niet noemen. Eerder een roman ware het niet dat het leven aan de verkeerde kant van de lijn uitgesponnen wordt. Dus toch een thriller maar niet een van de spannende soort. En toch boeide het boek over de hele lijn, nergens een dipje te bespeuren en op het einde kreeg het boek dan toch nog actiethriller allures.
Ik kan me voorstellen dat er lezers zijn die hun twijfels zullen hebben in het begin van het boek, maar dit wordt helemaal goed gemaakt naar mate je verder in het boek komt.
Lapidus heeft zulk een realistisch en meeslepend verhaal neergezet dat je zelfs meeleeft met deze mannen ook al zijn ze de 'bandieten'. Je zou het zowaar vergeten. Knappe prestatie!

Uitgeverij: A.W. Bruna (2009) - 427 blz.
Oorspronkelijke titel: Snabba cash
Vertaling: Jasper Popma

Geen opmerkingen: