dinsdag 2 maart 2010

De zilveren kroon - Anna Jansson

Detective.

Op de achterflap: "Het belooft een mooie zomer te worden op Gotland, tot een man eerst vermist en vlak daarna vermoord teruggevonden wordt. Tijdens de middeleeuwse feestweek op het eiland valt er nog een dode. Het enige wat deze twee moorden ogenschijnlijk verbindt, is een slangenbeet. Inspecteur Maria Wern neemt waar op Gotland en verneemt dat de lokale commissaris het onderzoek een bepaalde richting probeert op te sturen. (...)"

Dit was gewoon een goed boek, goed geschreven, goede plot en er zat humor in. Maar verder ging het niet. Het boek was zeker geen thriller en eigenlijk ook niet helemaal een detective. Alleen op het einde was er enige spanning en kwam er detective werk aan te pas. Het boek las voor het grootste deel dus als een roman. Je krijgt links en rechts wat zicht op de verschillende personages en het verleden wordt stukje bij beetje een klein beetje uit de doeken gedaan maar alles blijft toch wel vrijblijvend. Van enige spanning of speurwerk is er nauwelijks sprake ondanks het feit dat de plot wel goed was.
Verrassend was dat het boek begint met de volledig beschreven moord en je van in het begin de medeplichtige kent. Dat geeft toch een heel andere kijk op het verhaal. Het is eens iets anders. De moordenaar zelf blijft echter tot aan de laatste bladzijden uit het zicht.
Toch wel een aparte schrijfster die Anna Jansson. Wie weet kom ik ze nog eens tegen in de bib.

Uitgeverij: De Geus (2009) - 315 blz.
Oorspronkelijke titel: Silverkronan
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga

Geen opmerkingen: