zaterdag 19 september 2009

Heksendochter - Celia Rees

Historische (jeugd) roman.

Op de achterflap: "Engeland 1659. Mary is veertien wanneer haar grootmoeder wordt opgehangen omdat ze een heks is. Een mysterieuze vrouw zorgt ervoor dat Mary kan vluchten en zij brengt haar naar een groep mensen die wacht op de boot naar Amerika. Met hen zal ze naar het nieuwe land emigreren.
Mary mag zich aansluiten bij een gezin dat haar vertrouwt en waarmee zij een bestaan opbouwt in het ruige, barre land. De gemeenschap waarin ze leven wordt beheerst door strenge geloofsregels en angst voor bovennatuurlijke krachten. Mary zoekt haar heil in het bos en ontmoet twee bijzondere inheemse bewoners."

Het was lang geleden dat ik nog eens een echt goede roman las, maar dit is er eentje. Het hoofdpersonage is slechts veertien jaar en daarmee wordt het als een jeugdroman bestempeld, niettemin heeft dit boekje me echt aangegrepen. Eén spijtige zaak, het boek was veel te rap uit.
Mary is een schitterend personage en moet zich als 'heksendochter' staande houden in een streng kerkelijk milieu. Geen sinecure in het helft van de 17e eeuw. Dit verhaal wordt hier zeer goed gebracht en ook de emigratie naar Amerika, zowel de verschrikkelijke bootreis als de tocht door het toen nog zogoed als onbereisbare binnenland, wordt zeer levendig beschreven.
Een ander aspect van dit boek is uiteraard de hekserij. Hier wordt het vooral gezien als natuurlijke geneeskunde aan de hand van kruiden en planten en als aangeboren kracht die doorgegeven wordt binnen een vrouwelijke familielijn. Ook helderziendheid en voorspelling als kracht van een heks komen aan bod maar in mindere mate.
En ook de romantiek is fijn uitgewerkt in dit boek. Net voldoende om je betrokken te voelen bij de verschillende personages.
Een prachtige historische roman dus en een zeer prettige leeservaring. Een aanrader!

Uitgeverij: Van Goor (2001) - 210 blz. | oorspronkelijke titel: Witch Child (2000)

1 opmerking:

° Huppelmuisje ° zei

Heidi !
En je hebt me weer te pakken eh', met je lovende recensie kon je me weer overtuigen om dit boekske op mijn NTL te zetten :D !
Bedankt voor deze nieuwe tip, ik ga er naar op zoek. Hopelijk vind het Scott goed, want na Engelenmoord issie hier ook aan de beurt.

Toedeloes, fijne zondag xxx