donderdag 9 april 2009

Op sterven na dood - Peter James

Detective.

Op de achterflap: "Als Ronnie Wilson bij het opstaan had geweten dat hij een paar uur later dood zou zijn, had hij zijn dag toch wat anders gepland...
Te midden van de rokende puinhopen van de Twin Towers, op de tragische ochtend van 11 september 2001, ruikt Ronnie Wilson de kans van zijn leven: de chaos in New York verschaft hem een alibi om zijn mislukte leven en huwelijk in Brighton voor eeuwig achter zich te laten enopnieuw te beginnen.
Vijf jaar later worden de stoffelijke resten van een vrouw in een rioolput in Brighton gevonden, en het onderzoek dat volgt leidt Roy Grace over de halve aardbol. Dan duikt er een tweede lichaam op, in de kofferbak van een verlaten auto in Australië. Forensisch onderzoek wijst uit dat het opnieuw om een vrouw uit Brighton gaat."

Vanaf zijn eerste boek 'Doodsimpel' (2005) ben ik al fan van Peter James. Dat was een ongelooflijk spannend verhaal over een vrijgezellegrap die uit de hand loopt. Michael wordt er dronken en wel in een doodskist gestopt en zijn vrienden willen hem wat laten zweten voor ze hem er uit halen, maar ze krijgen een dodelijk ongeluk. Dit verhaal was me zo goed meegevallen dat ik daarna zijn volgende boeken ook ben gaan lezen: 'Perfect', 'De dood voor ogen' en 'Op dood spoor'. Op 'Perfect' (reeds van 2000) na zijn het allemaal Roy Grace thrillers.
P. James bouwt dit boek op aan de hand van verschillende verhaallijnen en dat is hier zeker een goede zaak. Ogenschijnlijk hebben ze niks met mekaar te maken, maar uiteraard weet je dat ze uiteindelijk tot één verhaal samen gesmeed zullen worden. En Peter James is hier met vlag en wimpel in geslaagd. Het is een zeer vlot lezend en spannend boek geworden. Dat de auteur ook filmproducent en scenarioschrijver is, is wel duidelijk.

Geen opmerkingen: