Op een ijskoude dag in januari 1895 wordt de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus voor het oog van een woedende menigte van zijn zwaard en rang ontdaan en veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. Dreyfus is schuldig bevonden aan spionage voor de Duitse aartsvijand. Een van de toeschouwers is Georges Picquart, officier van de Franse geheime dienst. De slimme en vindingrijke Picquart krijgt de opdracht om een geheim onderzoek te leiden naar de Dreyfus-affaire. Enkele maanden later ontdekt hij dat de werkelijke spion nog steeds in het Franse leger actief is en hij zet een listige operatie in werking om hem in de val te lokken. Het resultaat van de operatie is echter vele malen schokkender dan verwacht: een spoor van corruptie en leugens leidt tot in de hoogste regionen van het Franse leger en de regering.
****
Dit was voor mij een verrassend boek. Het is een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt eind van de 19e eeuw. Ik wist er totaal niets van ook al heeft iedereen wel al eens gehoord van de Dreyfusaffaire. Het verhaal is in roman vorm gegoten, geen saaie historische vertelling dus en Robert Harris heeft dit op meesterlijke wijze gedaan.
Harris heeft tot nog toe 9 boeken op zijn naam staan. De meeste van zijn boeken zijn op historische feiten gestoeld, al dan niet in het verleden of zelfs verre verleden. Imperium en Lustrum behoren tot de Cicero serie en hiervan verschijnt eind dit jaar het derde deel: Dictator.
Wat mij inhoudelijk vooral trof is waartoe sommige mensen in staat zijn enkel en alleen om zichzelf macht toe te eigenen en daarvoor letterlijk anderen opofferen. Dit gebeurt op vele vlakken zoals we zo vaak horen of zelf meemaken, maar in dit geval is het in de politiek. En wat het in dit geval dan nog eens zo erg maakte, is dat het in wezen over een futiliteit ging. De geheimen die overgedragen werden aan de vijand waren helemaal niet belangrijk en ze bedreigden al helemaal niet de staatsveiligheid, maar werden gebruikt als persoonlijke opstap naar meer roem en faam. De straf die de gevangene ontving was ook totaal niet in verhouding. De publieke opinie was in die tijd ook een belangrijke stok, het deed me denken aan de Middeleeuwse heksenverbrandingen bijvoorbeeld.
Daarnaast heeft de auteur het verhaal met heel veel flair gebracht. Het is niet zo een dun boek en toch hoef je je geen moment te vervelen, integendeel, je wordt voortdurend getriggerd om verder te lezen en het werd zelfs spannend, ook al deed het eerste deel van het boek dit niet vermoeden.
Robert Harris is absoluut een verrassing gebleken. De officier is een boek dat ik niet snel zal vergeten en we zijn weer wat historische parate kennis rijker.
Uitgeverij: De Bezige Bij (2014) - 441 blz.
Oorspronkelijke titel: An Officer and a Spy - Vertaling: Paul Witte
2 opmerkingen:
Bedankt voor je fijne review! Ik had vorig jaar al een lovend stukje ergens gelezen, maar heb me er nooit toe gezet om het ook daadwerkelijk te lezen.
Dank voor je reactie ook.
Hopelijk beleef je er ook plezier aan, ik alleszins wel. Heidi
Een reactie posten