donderdag 22 april 2021

Neem nooit afscheid - Doug Magee

Misschien nog moeilijker dan je kind voor het eerst naar school brengen, is om het voor het eerst alleen op vakantie te laten gaan. Lena Trainor heeft net met pijn in haar hart haar dochter Sarah op de bus naar zomerkamp gezet, als er een tweede bus arriveert om het kind op te halen. Niemand blijkt iets te weten van de eerste bus.
Sarah is met drie andere kinderen ontvoerd, en binnen enkele uren ontvangen de ouders een mail waarin een miljoen dollar wordt geëist. Terwijl de ouders van de gekidnapte kinderen hun ergste nachtmerrie beleven en hun huwelijken steeds meer onder druk komen te staan, probeert de politie de waarheid te achterhalen tussen de leugens en tegenstrijdige verklaringen.

***

Doug Magee is een Amerikaans auteur, persfotograaf, filmproducent, regisseur en scenarioschrijver. Neem nooit afscheid is zijn eerste thriller uit 2010, een jaar later bracht hij zijn tweede uit en in 2016 een derde. Rond de jaren '80 bracht hij nog twee non-fictie boeken uit.
De auteur vertelt het verhaal vanuit drie gezichtspunten, de ouders, de ontvoerde kinderen en de ontvoerders, een zeer compleet verhaal dus. Aan de uitwerking van de personages heeft Magee geen aandacht besteed, het blijft tweedimensionaal. Net zoals het verhaal trouwens, het is een rechttoe rechtaan chronologisch verhaal dat geen ruimte laat voor meedenken. Hij heeft er wel een verrassende plotwending in weten te brengen maar verder is het redelijk voorspelbaar. Psychologisch gezien is er weinig of geen onderbouw en het klinkt nogal eens ongeloofwaardig. De afloop van het verhaal slaat er trouwens helemaal naast, meer cliché en ongeloofwaardiger kan het bijna niet.
Al deze punten brengen het spanningsniveau naar beneden alhoewel gezegd moet dat de auteur af en toe toch een zekere spanning weet op te roepen. De insteek van het verhaal is wel origineel gevonden.
Het was een ontspannend boek voor tussendoor dat niet teveel eist van de lezer. Ik kan me zó een verfilming van dit boek voorstellen, ik mag wel hopen dan dat het einde geloofwaardiger wordt gebracht, maar dit zou wel eens heel spannend kunnen worden en schitterende beelden kunnen opleveren.

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2011) - 340 blz.
Oorspronkelijke titel: Never Wave Goodbye
Vertaling: Rogier van Kappel

Geen opmerkingen: