dinsdag 6 april 2021

Bloedbad in Beringen (Boem Boem 2) - Jan Van der Cruysse

Hoe verder het onderzoek naar de dodelijke aanslag op de Antwerpse marathon vordert, hoe meer nieuwe vragen en tegenstrijdigheden de politie in de schoot geworpen krijgt. Met de tweede aanslag op een muziekschooltje in het hart van Brussel wordt de verwarring nog groter.
Dat de terreur verband houdt met de diefstal van een lot handgranaten bij het Belgische leger in de jaren tachtig is stilaan duidelijk. Maar hoe link je dat aan sporen naar ISIS en de Bende van Nijvel?
In Boem Boem 2 zet de gruwel zich voort in een duikcentrum in het Limburgse Beringen. Uiteindelijk werpt een oud dossier over de verdrinkingsdood van een moslimmeisje een nieuw licht op de zaak.
Zullen speurders Hannelore, Alice en Nina de daders snel genoeg vinden om een gigantische aanslag met drones en handgranaten te vermijden?

****

Jan Van der Cruysse schreef met dit boek het vervolg en tevens einde van de Boem Boem-serie, daarvóór schreef hij de trilogie Bling Bling. Van der Cruysse studeerde rechten, communicatiewetenschappen en marketing. Na zijn legerdienst in Duitsland ging hij eerst aan de slag als journalist en daarna werkte hij 25 jaar op de luchthaven van Zaventem als woordvoerder. Nu is hij consultant in crisiscommunicatie bij een Belgische pr-groep. In 2016 verscheen zijn eerste boek. Hij won enkele prijzen en sleepte verschillende nominaties in de wacht.
In zijn verhalen gebruikt hij zijn ervaringen en dit draagt zeker bij tot zijn succes. In Boem Boem put hij uit zijn ervaringen tijdens zijn legerdienst in Duitsland. Het was even geleden dat ik het eerste deel las, maar gaandeweg kwam het meeste wel terug, de auteur maakt immers gebruik van toch wel speciale situaties en personages zodat de gebeurtenissen uit het eerste boek vlot naar boven kwamen. Daardoor lezen zijn boeken ook zo goed, zijn levendige beschrijvingen spreken zeer tot de verbeelding.
In deze tweede serie behandelt hij wat maatschappelijke issues en het verhaal krijgt meer diepgang dan in de trilogie Bling Bling. Je zou bijna denken dat zijn verhalen volwassener geworden zijn. De auteur gaat echter wel niet zo ver dat hij veel aandacht besteed aan het uitdiepen van de personages, het is nog altijd de actie die primeert in zijn boeken met originele en spectaculaire ontwikkelingen een actiefilm waardig. In 2019 heeft Van der Cruysse trouwens de filmrechten voor Bling Bling 1 verkocht, dat belooft.
De extravagantie van de eerste serie is hier grotendeels verdwenen en dit komt de geloofwaardigheid ten goede, de humor is minder maar subtieler maar zijn schrijfstijl is nog steeds vlot en zonder ingewikkelde manoeuvres en dit zorgt voor een groot gehalte aan leesplezier.
Jan Van der Cruysse is absoluut een aanwinst voor het Vlaamse schrijverslandschap. Boem Boem heeft een goed geconstrueerde plot met net dat beetje diepgang om het een boven een gewone actiethriller te verheffen. En dat het realistisch is, bewijst de actualiteit, de auteur zit er gewoon boenk op.

Uitgeverij: Manteau (2020) - 340 blz.

Geen opmerkingen: