woensdag 17 februari 2021

De stalker in de nacht - Robert Bryndza

Het zijn stuk voor stuk alleenstaande mannen.
Allemaal met een teruggetrokken en weinig opmerkelijk leven.
Ze zijn ook allemaal dood.
Midden in een broeierig hete zomernacht wordt inspecteur Erika Foster opgeroepen. Een dokter is thuis in zijn bed gevonden, gestikt. Zijn polsen zijn vastgemaakt en zijn ogen puilen uit door de doorschijnende plastic zak die strak om zijn hoofd is gebonden. Een paar dagen later wordt een tweede slachtoffer gevonden, in exact dezelfde omstandigheden. Wat linkt de slachtoffers aan elkaar en aan hun moordenaar? Waarom is er zo weinig bekend over hun verleden? Als Erika en haar team de zaak onderzoeken, stuiten ze op een zeer berekenende dader, die zijn prooi al lang van tevoren stalkt - en dan op het juiste moment toeslaat.

****

Robert Bryndza publiceerde zijn eerste boek in 2016 en ondertussen is zijn achtste al verschenen, een bezig bijtje deze Bryndza. De stalker in de nacht is de tweede in de Erika Foster-serie en ook dit boek is zéér te smaken. Dat getuigt zijn succes in de bestsellerlijsten.
Erika heeft nog altijd moeite om de dood van haar man een plaats te geven, ze heeft weinig vrienden maar toch gaat ze voor wat ze denkt dat ze moet doen en het juiste is. Daardoor komt ze nogal eens in conflict met haar superieuren, er zijn er ook enkelen die haar tegenwerken. Gelukkig kan ze steunen op haar teamgenoten, haar directe baas en een enkele vriend. Een interessant personage maar een psychologische uitwerking hoef je niet te verwachten, dit hoeft in een thriller ook geen punt te zijn.
Sommige hoofdstukken worden verteld vanuit het oogpunt van de dader, altijd boeiend en het drijft de spanning op. Op een gegeven moment weet je zelfs wie het is, maar het maakt het boek alleen maar nog spannender.
De stalker in de nacht is een spannend en zeer vlot leesbaar boek. De vierde ster omdat de uitwerking van de dader en diens drijfveren toch wel zeer goed gevonden waren, de plot had daardoor net dat tikkeltje meer.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2018) - 375 blz.
Oorspronkelijke titel: The Night Stalker
Vertaling: Willeke Lempens

Geen opmerkingen: