vrijdag 22 januari 2021

Fiftyfifty - Steve Cavanagh

'911, hoe kan ik u helpen?'
'Mijn vader is dood. Mijn zus Sofia heeft hem vermoord. Ze is nog in huis. Stuur alstublieft hulp.'
De zussen Alexandra en Sofia Avellino hebben net, afzonderlijk van elkaar, het verminkte lichaam van hun vader gevonden. Doodsbang bellen ze allebei de politie. Ze weten het zeker: de ander heeft het gedaan. Maar een van de vrouwen liegt! Een van deze vrouwen is de echte moordenaar. Beide zussen worden in hechtenis genomen, in afwachting van een eventuele veroordeling voor moord. Je zou denken dat dit wel de laatste plek op aarde is waar de schuldige hoopte te eindigen. Maar dan heb je het mis. En dan is het aan advocaat Eddie Flynn om de waarheid te achterhalen…

*****
 
Steve Cavanagh zijn vijfde met Eddie Flynn, en weer eentje om van te smullen. Acht jaar schreef hij terwijl hij fulltime advocaat was en dat begon zijn tol te eisen. Maar nu is hij nog alleen maar schrijver, er zijn nóg Eddie Flynns onderweg zegt hij ook nog in zijn dankwoord en daar kunnen we alleen maar tevreden mee zijn, zéér tevreden.
Het is immers weer zo een boek om duimen en vingers van af te likken, een boek dat leest als een trein. Wie van de zussen heeft het gedaan? Twee mogelijkheden, en alle twee zijn ze de vermoorde onschuld zelve. Eddie moet hier met twee personen de degens kruisen, er is daar de advocaat van de andere zus en het openbaar ministerie uiteraard. Beide advocaten zijn overtuigd van de onschuld van hun cliënt, de openbaar aanklager is overtuigd van de schuld van beiden.
Doordat de schrijver hoofdstukken ingelast heeft met één van de zussen aan het woord, weet je zeker dat slechts eentje dader is en de andere slachtoffer. Heel het boek door word je heen en weer geslingerd, is Sofia de dader of Alexandra, je raakt er niet wijs uit. De twee zussen komen afwisselend in aanmerking, er zijn redenen aan te halen voor beiden.
En dan vinden er nog moorden plaats, die dan ook nog niet altijd geduid kunnen worden als horende bij deze moordenaar. De lezer kan echt wel zijn hart ophalen om mee te denken en het mysterie te ontrafelen.
Rond halverwege het boek begint dan de rechtszaak, altijd geweldige scènes zoals we gewoon zijn van Cavanagh, een waar genot om te lezen. Maar zelfs hoe de keuze van de twee zussen van hun advocaat tot stand kwam in het begin, was indrukwekkend en geweldig om te volgen. Dit zette onmiddellijk de toon van het boek en daarna is het alleen maar crescendo gegaan. Cavanagh heeft dit verhaal op een sublieme wijze gebracht.
Zoals van alle rechtbank thrillers van de hand van Cavanagh met Eddie Flynn, was ik ook nu heel erg onder de indruk van zijn schrijverstalenten. Met Fiftyfifty kan ik alleen maar mijn vorige recensies onderschrijven. Cavanagh staat garant voor een steengoed verhaal, geweldige dialogen, verrassende plotwendingen en spanning. Fiftyfifty is een plezier om te lezen en ik kan alleen maar superlatieven bedenken voor Cavanagh.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2020) - 397 blz.
Oorspronkelijke titel: Fifty Fifty
Vertaling: Betty Klaasse en Martin Jansen in de Wal

Geen opmerkingen: