zaterdag 2 november 2019

Stof - Joanne Carlton

Simon James is een gelukkig man. Hij heeft een mooie baan, een prachtig gezin en geniet van het leven. Tot een giftige stofwolk de wereld verwoest en hij alles verliest.
Drie weken en ettelijke miljoenen doden later is het einde nabij. Er bestaan geen mirakels om de overlevenden te redden.
Op de laatste dag van zijn bestaan krijgt Simon het ultieme dilemma voorgeschoteld: wil hij overleven aan de zijde van een onbekende vrouw in een verwoeste wereld, om zo het voortbestaan van de mensheid te garanderen? Of wil hij zijn leven vandaag beëindigen na het verlies van zijn vrouw en zoon?
Maar krijgt hij nog wel die keuze?

*

De Belgische Sandra J. Paul debuteerde in 2015 met een boek voor jong volwassenen en sindsdien schreef ze er meerdere maar ook romans en thrillers. In 2017 begon ze onder het pseudoniem Joanne Carlton Engelstalige boeken te schrijven, haar grote droom. Stof is de vertaling van haar derde Engelstalig boek, Dust.
Het boek heeft een mooie cover, het is een apocalyptisch verhaal en kreeg super goede recensies, drie redenen waarom ik dit boek absoluut wilde lezen. Het verhaal begint ook heel goed 'Dit zou normaal gesproken de laatste dag van mijn leven zijn'. Intrigerend en dat was het ook, in het begin toch. Dan springen we 3 weken terug vóór het stof en tussendoor ook nog naar tijdens het stof. Het eigenlijke verhaal begint op de laatste dag en door de wissel van hoofdstukken en flashbacks kom je dus het verhaal van Simon en de komst van het stof te weten. Mooie opbouw.
Langzaam maar zeker begon mijn aandacht echter te tanen. Het duurde niet lang of de herhalingen begonnen. Het duurde daarentegen wel lang voor je een beetje een gedacht had wat er aan de hand was. Uiteindelijk bleek de plot verrassend weinig inhoud te hebben, het was ook geen mooie of spannende vertelling, eerder een opsomming. Voorspelbaar was het ook al, alleen de laatste zin had ik niet zien aankomen maar is een logische keuze en dus niet verrassend. Ik had absoluut meer verwacht van dit boek. Spijtig.

Uitgeverij: Hamley Book (2019) - 262 blz.
Oorspronkelijke titel: Dust
Vertaling: Joanne Carlton

Geen opmerkingen: