maandag 21 oktober 2019

Wolven (Oxen 4) - Jens Henrik Jensen

Oorlogsveteraan Niels Oxen leeft een rustig leven in zijn appartement in een buitenwijk van Kopenhagen. Hij kijkt uit naar de tweewekelijkse bezoeken van zijn zoon, ook al loopt hun relatie niet altijd even soepel.
Als Axel Mossman, het voormalige hoofd van de Deense politieke inlichtingendienst, hem vraagt of hij een vermiste boer op wil sporen in Jutland, zegt Oxen aanvankelijk nee. Maar wanneer hij ontdekt dat hij de klus kan combineren met een tripje met zijn zoon, zegt hij toch toe.
Oxens schijnbaar eenvoudige taak leidt hem naar onbekend terrein, waar verschillende soorten wolven zijn pad kruisen en hem terugvoeren naar het verleden van zijn voormalige partner Margrethe Franck. Haar verhaal blijkt veel geheimzinniger en duisterder dan iedereen voor mogelijk had gehouden.

****

Jens Henrik Jensen heeft met Wolf een vierde deel toegevoegd aan de Oxen-serie, met dit verschil dat de eerste drie delen een heuse trilogie vormen en dit boek apart te lezen is. Niet dat dit aan te raden is maar het kan absoluut. Tussendoor krijg je beknopte info over de trilogie en dit is tevens een mooie herhaling als er wat leestijd zit tussen de verschillende boeken.
Zoals de titel suggereert, kom je wolven tegen in het boek. En dit kan je ook letterlijk nemen. Na enkele eeuwen verschijnt de wolf terug in de Europese landen, zo ook in Denemarken. De feiten die de auteur weergeeft in het boek zijn inderdaad feiten. Ook in België is er de laatste maanden veel te doen geweest rond 'de wolf'. Begin dit jaar stak een Duitse wolf de Belgische grens over en bleek er later zelfs een koppel te zijn. Naya zou in het voorjaar zelfs gezorgd hebben voor een nest maar er is geen spoor meer van haar en de welpen. Wolvenexperts zijn zo goed als zeker dat ze dood zijn. En een soortgelijke situatie wordt nu dus beschreven in dit boek en de auteur geeft zo'n beetje de verschillende standpunten weer. Actueel dus.
Dan moeten we het natuurlijk over het boek zelf nog hebben. En het is weer een top-boek, dik vier sterren. De plot is super knap opgebouwd, spannend en boeiend. Als we iets kunnen opmerken is dat het misschien iets té geconstrueerd is, maar het kan de leespret niet bederven. Het blijven ook zeer interessante personages.
Deze Oxen-serie is toch wel echt een schot in de roos. Interessant, spannend en veel actie, met zulke ingrediënten kan het niet mis gaan. Jensen blijft een auteur om in het oog te houden.
Eerder: De hondenmoorden, De schaduwmannen, Bevroren vlammen

Uitgeverij: A.W. Bruna (2019) - 476 blz.
Oorspronkelijke titel: Lupus
Vertaling: Corry van Bree

Geen opmerkingen: