zaterdag 5 oktober 2019

Marionet - Daniel Cole

Rechercheur Emily Baxter krijgt te maken met een nieuwe zaak die haar akelig bekend voorkomt: een lichaam dat in dezelfde onmogelijke houding is opgehangen als bij de Ragdoll-moord. Dit keer bevindt het lichaam zich echter in New York, en staat het woord LOKAAS gekerfd op de borst.
Terwijl de media-aandacht steeds groter wordt, wordt Baxter ingeschakeld bij een andere zaak. Daar treft ze eenzelfde soort moord aan: nu met het woord POP in het lijk gekrast. Voor wie is het lokaas bedoeld, en wie zijn de poppen? Maar nog belangrijker, wie heeft de touwtjes in handen?

****

De tweede van Daniel Cole is me veel beter bevallen ook al ligt het ongeloofwaardigheidsgehalte ook ditmaal vrij hoog. Vooral de humoristische schrijfstijl deed het hem maar ook de inventieve en goed geconstrueerde plot.
Cole heeft een constructie uitgedacht die begint met het einde. Als je dan daadwerkelijk aan het einde bent gekomen, moet je dit even herlezen. Tussendoor zijn er nog enkele tijdssprongen, die houd je dus best in het oog. Cole was ambulancebroeder tot hij tot het rijk der schrijvers toetrad. Maar nu weten we waar hij misschien wel zijn inspiratie haalt, de misdaden zijn nogal gruwelijk en ik kan me voorstellen dat een ambulancebroeder ook wel eens een en ander meemaakt.
Er wordt duchtig aan deze nieuwe zaak gewerkt, politiediensten, FBI en zelfs de CIA maken hun opwachting en het blijft niet beperkt tot 1 land, zowel in de Verenigde Staten als in Groot-Brittannië moet er gewerkt worden. Het kan dan ook niet anders dan dat de verschillende landen én diensten mekaar niet altijd even genegen zijn en de samenwerking dus niet van een leien dakje loopt. Maar het maakt het verhaal alleen maar interessanter. Ook de relationele verhouding verlopen soms wat stroef. Al deze zaken verhogen uiteraard het leesplezier.
Marionet is een boek dat leest als een trein. De gebeurtenissen volgen elkaar in sneltreinvaart op zodat het opletten is om niet uit de bocht te vliegen. Geen sinecure maar Cole is er toch in geslaagd om het verhaal op koers te houden. En dan eindigt het boek in een serieuze cliffhanger, De wolven nummer drie in de serie ligt sinds enkele maanden in de winkelrekken, je kan niet anders dan deze op je 'nog te lezen lijst' zetten.
Eerder: Ragdoll

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2018) - 399 blz.
Oorspronkelijke titel: Hangman. Ragdoll Book 2
Vertaling: Josee Koning

Geen opmerkingen: