zaterdag 2 maart 2019

Het Rosie effect - Graeme Simsion

Don Tillman en Rosie Jarman zijn getrouwd en wonen in New York. Juist als Don wil vertellen dat Gene komt, zijn schuinsmarcherende beste vriend uit Australië, heeft Rosie nieuws: ze is zwanger.
Op zijn geheel eigen wijze verwerft de autistische Don in no time alle kennis over vader worden. Maar zijn oude zwakheden komen weer boven en brengen hem in de problemen. Terwijl hij opgaat in het perfectioneren van alle praktische details, verliest hij zijn emoties totaal uit het oog. Hij dreigt Rosie kwijt te raken op het moment dat ze hem het hardste nodig heeft.

***

De opvolger van Het Rosie project is van hetzelfde laken een pak.
De autistische Don komt weer in situaties terecht die zo beschreven zijn dat ze op de lachspieren werken. Het zijn vooral de onverwachte wendingen, voor Don doodnormaal maar niet voor de samenleving, die het hem doen. Maar net zoals in het eerste boek moet je ook nu niet verwachten dat je constant in een deuk ligt, maar een glimlach en af en toe een schaterlach kan wel.
Don verdiept zich in dit boek in "de zwangerschap". Hoe gaat dit in zijn werk, wat zijn de effecten van eten, stress enzovoorts op de ongeboren baby en hij diept weetjes op die in feite echt wel interessant zijn. Rosie, en dat kan je al wel raden, is er niet altijd even hard mee opgezet. Met Dons Australische vriend Gene loopt ze ook al niet hoog op. Het zorgt voor de nodige strubbelingen. Gene mag dan wel een geval apart zijn, maar dat kan je wel van meer personages zeggen in het boek. George, rockster en de huurbaas is ook al zo'n eigenaardig baasje. Het was wel mooi om te lezen hoe het mannengroepje op hun wekelijkse avondje uit met elkaar omgaat, hoe verschillend ze ook zijn, ze zijn een grote steun voor elkaar. Dit zorgde nogal eens voor een ontroerende noot in het verhaal.
Mensen met autisme hebben op sociaal vlak beperkingen, maar Don weet daar een serieuze mouw aan te passen. Uiteindelijk is hij diegene die zowat iedereen helpt, alleen zijn eigen relatie is daar niet mee gediend.
Net zoals zijn voorganger is Het Rosie effect een mooi boekje om te lezen maar het bezorgde me ook nu geen wauw ervaring. Zo pas verscheen deel drie Het Rosie resultaat.
Eerder: Het Rosie project

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2014) - 424 blz.
Oorspronkelijke titel: The Rosie Effect
Vertaling: Linda Broeder

Geen opmerkingen: