maandag 26 december 2016

Het Rosie project - Graeme Simsion

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.
Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader - een zoektocht waar Don haar misschien bij zou kunnen helpen.

***

Het Rosie project is het debuut van de Australiër Graeme Simsion en verscheen begin 2013. De filmrechten zijn verkocht. Ondertussen is ook zijn tweede boek Het Rosie effect verschenen.
Het is een vlot lezend boek en zeker humoristisch alhoewel dat niet moet overdreven worden. Het boek bevat immers veel herhalingen en dat werkt steeds minder op de lachspieren.
De professor genetica is autistisch. Autisme wordt beschouwd als een aangeboren diep doordringende ontwikkelingsstoornis die zich op vele verschillende wijzen en gradaties kan uiten. Indien ze samengaat met een normale of bovengemiddelde intelligentie spreken we van het syndroom van Asperger. Van sociale vaardigheden zijn ze grotendeels verstoken, de verbale en non-verbale communicatie verloopt stroef en ze hebben een opvallend beperkt repertoire aan interesses en activiteiten. Een strakke planning is noodzakelijk en ze hebben veel moeite met veranderingen en vernieuwingen. Don Tillman is hier een schoolvoorbeeld van. En toch weet hij op een gegeven moment vlot om te gaan met onverwachte gebeurtenissen en zich aan te passen. Dat deed me onmiddellijk de wenkbrauwen fronsen. Het klonk in ieder geval ongeloofwaardig voor iemand die in eerste instantie zo sterk autistisch beschreven werd. Maar het verhaal was hier wel mee gediend.
Het is een boek dat in feite over relaties gaat en waar je als lezer ook iets uit kan leren. Je kon meeleven met Don en Rosie, een beetje toch. Een boek dat dus zeker te pruimen was en nieuwsgierig maakt naar het vervolg Het Rosie effect.
Eerder over autisme of een vorm daarvan het autobiografische De paardenjongen

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff B.V. (2013) - 330 blz.
Oorspronkelijke titel: The Rosie Project
Vertaling: Linda Broeder

Geen opmerkingen: