vrijdag 5 oktober 2018

Oorsprong - Dan Brown

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, is te gast in het hypermoderne Guggenheim-museum in Bilbao, voor de presentatie van een onthulling die de wetenschap voor altijd zal veranderen. Maar de zorgvuldig georkestreerde avond barst plotseling uit in chaos, waardoor de waardevolle ontdekking van miljardair en futuroloog Edmond Kirsch voorgoed dreigt te verdwijnen. Duizelig en geconfronteerd met een directe dreiging ontsnapt Langdon uit Bilbao, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal.
Ze vluchten naar Barcelona, gehaast op zoek naar een wachtwoord dat Kirsch' geheim kan ontsluiten. Langdon en Vidal zoeken hun weg door de donkere gangen van verborgen geschiedenissen en extreme religies, moderne kunst en raadselachtige symbolen, terwijl ze een gekwelde vijand moeten ontwijken die zijn alwetende macht rechtstreeks aan het Spaanse Koninklijke Huis lijkt te onttrekken - en die voor niets zal terugdeinzen om Edmond Kirsch tot zwijgen te brengen...

***

Dan Brown heeft met Oorsprong zijn vijfde Robert Langdon thriller geschreven. Als je de verfilmingen van de eerdere thrillers hebt gezien, kan je niet anders dan je Tom Hanks voor ogen houden tijdens het lezen. Dat is natuurlijk geen straf.
Ook nu is het een zeer avontuurlijk boek geworden met nogal wat actie en zeer zeker een verfilming waardig. Langdon beleeft hier weer een dag op het scherp van de snee en dit met de knappe museumdirecteur Ambra Vidal aan zijn zijde. Ook de spectaculaire ontsnappingen op de valreep ontbreken niet.
En het zou geen Dan Brown zijn als er geen codes aan te pas komen. Verder komen er nog geschiedkundige en architecturale uitweidingen, moderne kunst, religie en vooral innovatieve technologieën aan bod. "Waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe?" is dé uitspraak waar dit hele boek om draait, de titel liegt er ook niet om. Dit is een zeer boeiende vraag en de antwoorden in dit boek of de pogingen daartoe zijn zeer interessant. Religie, of wetenschap, of allebei, wat hebben zij hierover te vertellen? Is het een conflict of kunnen beiden verenigd worden?
Oorsprong is in ieder geval een avontuurlijke en spannende thriller die een poging doet om iets meer te zijn dan dat. Je kan dus tussendoor eens nadenken over de kwestie, tenminste als je even niet in een spannende scène zit. Ook de ontknoping stemt tot nadenken. Een goede spannende actiethriller.

Eerder: Inferno

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2017) - 537 blz.
Oorspronkelijke titel: Origin
Vertaling: Erika Feberwee en Yolande Ligterink

Geen opmerkingen: