vrijdag 13 juli 2018

De kleine getuige - Jilliane Hoffman

Wanneer Faith met haar vierjarige dochtertje 's avonds onderweg is naar huis en even stopt op een parkeerplek, rent er plotseling vanuit het bos een meisje op haar auto af. 'Help me!' schreeuwt ze, om vervolgens door haar belager overmeesterd te worden. Faith ziet hoe het meisje door de man het bos in wordt gesleurd. Ze is in blinde paniek: een donkere weg, niemand in de buurt... ze besluit weg te rijden.
Wanneer steeds meer jonge vrouwen verdwijnen en er 'Vermist'-posters opduiken met daarop het gezicht van het meisje, blijkt dat het dochtertje van Faith die bewuste avond helemaal niet sliep op de achterbank. Ze heeft alles gezien. En vertelt dat ook. Aan de politie. In plaats van getuige is Faith opeens schuldig aan het feit dat ze iets had kúnnen doen. En de dader? Die heeft haar gezien en nu weet hij wat zij weet...


****

Dit is het eerste boek dat ik van Jilliane Hoffman lees en dat was een dikke meevaller. Deze Amerikaanse schrijfster werkte in Florida als officier van justitie en als adviseur voor de FBI bij complexe moordonderzoeken, drugshandel en georganiseerde misdaad. Ze werd fulltime schrijfster en haar eerste thriller Vergelding verscheen in 2004 en met succes.
Faith maakt op die stormachtige avond een keuze. Ze helpt de jonge vrouw niet die om hulp vraagt. Een fatale keuze voor deze jonge vrouw zo blijkt later. En eenmaal het feit wereldkundig is gemaakt, barst de mediastorm los. Hoffman beschrijft de gevoelens van Faith heel erg goed zodat je haar keuze begrijpt. De gevolgen voor Faith zelf zijn ook niet voor de poes. Een keuze maken is niet zo zwart-wit als de media zegt, iets om over na te denken. Maar dat ondervindt iedereen wel eens bij bepaalde beslissingen.
De verschillende karakters worden maar uitgediept naar het gebeuren, ze blijven met andere woorden tweedimensionaal. De gevoelens van Faith komen net iets teveel aan bod ook. Hierin valt Hoffman in herhaling, dat had iets minder gekund zodat er ruimte was geweest voor de uitdieping van haar karakter en dat van andere personages.
De kleine getuige is een goed opgebouwd en zelfs aangrijpend boek. Op bepaalde momenten spannend, op andere wat trager maar het leest heel vlot. Deze auteur heb ik in ieder geval al genoteerd.

Uitgeverij: De Fontein (2017) - 381 blz.
Oorspronkelijke titel: All the Little Pieces
Vertaling: Jan Smit

Geen opmerkingen: