dinsdag 10 mei 2016

Het Joshuaprofiel - Sebastian Fitzek

De als schrijver mislukte Max Rhode is een brave en plichtsgetrouwe burger - anders dan zijn broer, die in een gesloten psychiatrische inrichting zit. Maar Max heeft nooit iets illegaals gedaan in zijn leven. Tot nu... Binnen een paar dagen zal hij de verschrikkelijkste en weerzinwekkendste misdaad plegen waar mensen toe in staat zijn. Hij weet het alleen zelf nog niet.

*****

Een actiethriller, op en top. Fitzek heeft zijn reputatie weer eens bevestigd, zoveel spanning maak je niet vaak mee.
En zoals altijd heeft hij de plot meesterlijk in elkaar gestoken. Je blijft lang in het ongewisse, wie is die Joshua in vredesnaam? Of wat? En dan is er nog sprake van veel verrassingen, plotwendingen die je totaal niet ziet aankomen. Dit is zo'n boek dat je in sneltreinvaart uitleest. Het is niet zo dat er veel psychologische diepgang inzit of uitgebreide karakterbesprekingen maar dat hoeft ook niet. Het verhaal staat er toch.
Ook van zijn nawoord heeft de auteur weer werk gemaakt en is weer een genot om te lezen. Hij is toch één van de zeer weinige die daarin slaagt.
Fitzek is een tóp auteur en we kunnen alleen maar hopen dat hij blijft schrijven.

Eerder: De therapie, De gijzeling, De wreker, De zielenbrekerHet experiment, De ogenverzamelaar, Wijd open, Passagier 23, Afgesneden

Uitgeverij: The House of Books (2016) - 377 blz.
Oorspronkelijke titel: Das Joshua-Profil
Vertaling: Lucienne Pruijs

Geen opmerkingen: