woensdag 8 september 2010

Trigger - Wulf Dorn

Psychologische thriller.

Op de achterflap: "Klinisch psycholoog Ellen Roth wordt ingeroepen om een ernstig mishandelde en getraumatiseerde vrouw te bezoeken. De onbekende vrouw is doodsbang en smeekt om bescherming tegen de Zwarte Man, een angstaanjagend figuur uit een oud Duits kinderrijmpje. Ellen bezoekt de vrouw op twee opeenvolgende dagen, maar als zij op de derde dag de kamer van de vrouw in loopt, kan ze haar nergens vinden. En er is niemand op de psychiatrische afdeling die van haar bestaan afweet. (...)"

Weer een debuut en het mag er wezen, het is een enorm spannend boek en de plot is toch wel speciaal.
Het verhaal begon goed met een proloog die al flink wat spanning beloofde. Daarna begint het eigenlijke verhaal en de zoektocht van Ellen naar de Zwarte Man. Ellen moet uitzoeken wie hij is, dat is zijn voorwaarde opdat hij de onbekende vrouw en Ellen zelf niet zal doden. De auteur heeft dit uitgebreid beschreven en dit was er wat over. De verschillende verdachtmakingen en de verwerpingen daarvan worden zo gedetailleerd beschreven dat je als lezer niet meer hoeft na te denken. Integendeel, je kreeg het gevoel van 'dat weet ik toch al?'.
Dit zorgde er ook voor dat je aan de zijlijn van het boek bleef staan en je je moeilijk kon inleven in Ellen. Al wat er gebeurde leek ook zo ongelooflijk. Het kwam wat amateuristisch over.
Goed op tijd kon je ook al voelen naar waar het verhaal evolueerde maar er bleven nog genoeg verrassende plotwendingen over om je aan het verhaal gekluisterd te houden.
Het was dus wel een spannend verhaal en dat maakte veel goed. De schrijver heeft zeker doorgroei mogelijkheden.

Uitg. Unieboek (2010) - 397 blz. | Oorspr. titel Trigger - vertaling Ed van Eeden

Geen opmerkingen: