dinsdag 29 juni 2010

Het geheim van de regenkruik - Barbara Wood

Historische roman met een lichtelijk spirituele inslag.

Op de achterflap: "1150. Hoshi'tiwa, een jonge indianenvrouw, behoort tot de clan van de schildpad. Haar stam bewoont al generaties lang de rode rotscanyons ergens in het zuidwesten van Amerika. Aan de vooravond van haar huwelijk wordt Hoshi'tiwa door de heerser van een rivaliserende stam ontvoerd. Hij, de machtige Jakàl, geeft haar de opdracht een magische regenkruik te maken om de goden gunstig te stemmen. Als het Hoshi'tiwa niet lukt moet zij sterven.
1910. De arts Faraday Hightower is in zuidwest-Amerika op zoek naar de overblijfselen van een verdwenen zonnevolk. Maar het geheim van de prachtige kruik die Faraday in de woestijn heeft gevonden kan hij niet oplossen, hoewel hij zijn leven daarvoor geeft. Zijn dochter Morgana neemt het over. Zal zij erin slagen de wijsheid van de sjamanen te herontdekken?"

Van Wood had ik al enkele romans gelezen, echte streekromans, en ze lezen wel vlot. Daar moet je voor zijn natuurlijk. ;-)
Maar deze roman heeft toch enige diepgang mee gekregen net zoals 'Kristal der dromen' dat ik enkele jaren geleden las. 'Het geheim van de regenkruik' heeft als thema 'de voorbestemming' en 'toeval bestaat niet'. Daar kan ik me wel in vinden maar het krijgt geen plaats in het grotere geheel. Als je met dit thema dus niet mee bent, blijft er enkel een vrijblijvend en romantisch verhaaltje over.
Er wordt ook gegoocheld met enkele esotherische en spirituele begrippen maar die krijgen nergens een invulling, ze laten je niet nadenken en zijn nergens vernieuwend.
Toch wel spijtig want verder is het een heel interessante en boeiende roman die je in een mum van tijd uit hebt. Een aanrader maar enkel voor de romantici.

Uitg. The House of Books (2007) - 480 blz. | Oorspr. titel The last shaman - vertaling Michelle Posthumus

Geen opmerkingen: