donderdag 2 juli 2009

Het gebroken raam - Jeffery Deaver

Thriller.

Op de achterflap: "Lincoln Rhyme is druk bezig met een internationale zaak als hij een onverwacht telefoontje krijgt. Zijn neef is gearresteerd op verdenking van moord. Het forensisch bewijs dat de politie heeft verzameld is overtuigend, maar als Lincoln op onderzoek gaat lijken de aanwijzingen bijna te goed om waar te zijn.
Samen met zijn assistente Amelia Sachs stuit Lincoln op de sluwste seriemoordenaar die hij ooit is tegengekomen. Een man die gebruikmaakt van de allermodernste technieken om de meest persoonlijke details van zijn slachtoffers te achterhalen. Een man die continu op jacht is naar zijn mooiste trofeeën: mensenlevens."

Wauw!! Wat was dit een formidabel goed boek! Jeffery Deaver heeft onmiddellijk zijn plaats veroverd op mijn lijst van beste auteurs. Dit is reeds zijn vijftiende vertaalde boek en binnenkort komt zijn volgende uit. Zijn boek 'Tot op het bot' werd in 1999 verfilmd als 'The Bone Collector'. Hier introduceerde hij het onderzoekers duo Rhyme en Sachs.
'Het gebroken raam' heeft mij dus maar enkele dagen in mijn greep kunnen houden, zo snel was het uit ondanks zijn 428 blz. De plot is gewoon schitterend. Heel het verhaal draait rond identiteitsdiefstal en -kennis, 'data mining'. En uiteraard wordt dan voor een stuk de discussie tussen privacy en het big brother gegeven aan de kaak gesteld.
Verder bouwt Deaver het onderzoek én de spanning stapsgewijze op en blijft de identiteit van de moordenaar verborgen tot op het einde. En dat was dan super spannend!
Wat mij wel een beetje stoorde was dat er tussendoor een andere verhaallijn ter sprake kwam die totaal niets met het boek te maken heeft. Blijkbaar ging het over een misdadiger die in een vorig boek 'De koude maan' de dienst uitmaakte. Gelukkig werd het heel beknopt gehouden en heb je vlug door dat je je energie niet in die verhaallijn moet steken.
Ja, Deaver is een naam om zeker te onthouden. Hij zal regelmatig nog wel eens op deze blog verschijnen.

1 opmerking:

° Huppelmuisje ° zei

OO jaloers ! Ik wil ook Nesbo lezen, laat het me weten als ie goed is ééé :o) !! Sabine Thiesler is toch ook zo schitterend, ben nu haar 1e aant lezen, echt goe maar jammer genoeg bijna uit.
Doei xjes