dinsdag 15 juli 2008

De stemmen van de Pamano - Jaume Cabré

Historische roman, over vijf decennia spaanse geschiedenis.

Op de achterflap: "Tina, een amateurfotografe, reist naar Torena, een dorp in de Pyreneeën, om foto’s te nemen voor een expositie. Daar krijgt ze onverwachts enkele volgeschreven schoolschriftjes in handen waarin het ongelooflijke verhaal beschreven staat van drie personen tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de dictatuur die erop volgde.
De schoolmeester Oriol Fontelles heeft zijn dochtertje nog nooit gezien, omdat zijn vrouw hem verliet toen ze nog zwanger was, walgend van zijn goede contacten met de fascistische burgemeester van het dorp. De motieven die Oriol hiervoor had, heeft hij echter altijd moeten verzwijgen. (…)"

In dit nogal lijvige boek (536 blz) lopen verschillende verhaallijnen door elkaar. Daarbij komt nog dat er vele sprongen worden gemaakt tussen heden en verleden en dit vaak zelfs in één alinea. Je moet er dus goed je aandacht bij houden, maar dit lukt verrassend goed. Ik had in het begin wat moeite met het boek maar uiteindelijk greep het verhaal me toch en heb ik het met plezier gelezen. Het had trouwens een verrassend einde. Het boek heeft zeer zeker indruk gemaakt op mij.

Geen opmerkingen: