zondag 1 juni 2008

Het meisje met het hoofddoekje - Martin Schouten

Op de achterflap: "Onconventionele roman over het raadsel, de gruwelen én de helende werking van godsdienst."

"De wat oudere Ron raakt bevriend met Shahara, het jonge meisje uit de buurtwinkel, dat worstelt met de beperkingen die haar religie haar oplegt. Zijn vriend, de joodse boekhandelaar Jacques, heeft moeite met de dwingende verwachtingen die zíjn familie van hem heeft. Zelf ligt Ron overhoop met zijn gereformeerde achtergrond, omdat zijn moeder hem verstoten heeft vanwege zijn ongelovigheid. Centraal in het verhaal staat de moord op Theo van Gogh door Mohammed B. die uit naam van zijn godsdienst een heldendaad meende te verrichten."
"Het meisje met het hoofddoekje is een onconventionele roman waarin vanuit diverse gezichtspunten het raadsel van de godsdienst wordt onderzocht. De quasi-journalistieke stijl en de thematiek bieden veel stof tot nadenken over de problemen van onze tijd."

Dit alles staat op de achterflap van dit niet te dikke boekje (224 blz). Verschillende godsdiensten worden in kort onder de loep genomen en duchtig bekritiseerd. Dat de moord op theo van gogh centraal staat, is echter niet juist. Het komt ter sprake en er wordt een hoofdstuk aan gewijd maar daar blijft het ook bij. Het leuke aan dit boekje zijn echter vooral de verschillende personages die we leren kennen en die ons iets zeggen over de intermenselijke relaties. Verder moet je er niet te veel van verwachten.

Geen opmerkingen: