dinsdag 28 februari 2017

Als het zaterdag wordt - Nicci French

De tweeëndertigjarige Hannah zit opgesloten in een psychiatrische inrichting nadat ze jaren eerder is veroordeeld voor de moord op haar moeder, stiefvader en jongere broertje. De moorden waren spraakmakend en domineerden de kranten. Vanwege het buitensporige geweld was iedereen ervan overtuigd dat Hannah aan een stoornis leed.
Frieda Klein staat bij de mysterieuze Walter Levin in het krijt: een jaar geleden heeft hij ervoor gezorgd dat inspecteur Karlsson zijn baan mocht houden, op voorwaarde dat hij Frieda ooit om een gunst zou mogen vragen. En nu moet Frieda haar schuld inlossen: Walter wil dat ze Hannah bezoekt om te beoordelen of ze daadwerkelijk gestoord is.
Wanneer Frieda bij de inrichting komt, ontdekt ze dat er meer aan de hand is...

*****

Het Britse schrijversduo Nicci Gerrard en Sean French startte in 2011 een serie rond de psychoanalytica Frieda Klein, een succesvolle serie.
Als het zaterdag wordt is een boeiend boek, zeer boeiend. Een zaak die eigenlijk al lang gesloten is, opgelost en wel, wordt door Frieda terug onder de loep genomen. Ze moet wel. Maar de zaak grijpt haar naar de keel. Hannah zit reeds 13 jaar opgesloten in een psychiatrische inrichting, sinds haar 18e. Frieda krijgt steeds meer het gevoel dat ze bij haar opsluiting misschien toch niet zo ziek was als werd voorgesteld. Maar door vaak en voor zelfs lange tijd opgesloten te zitten in isolatie is ze nu zeker wel ziek. Schrijnende toestanden zoals hier beschreven worden, je zou zo in het boek kruipen om Hannah persoonlijk te gaan helpen. Psychische mishandeling maar dan ook nog eens fysieke, vooral door haar medegevangenen of liever patiënten. Het doet Frieda eerder aan een gevangenis denken dan een plaats waar mensen begeleid worden in de verwachting dat ze psychisch stabieler worden.
Er zijn in den tijd tijdens het onderzoek naar de moorden fouten gebeurd, Frieda komt ze langzaam op het spoor. Hoe ze uiteindelijk aan de waarheid van het hele gebeuren komt, is een mooi proces om te volgen. De plot is zeer goed geconstrueerd en spannend. Mede door het verhaal van Hannah maar ook door de dingen in haar persoonlijke leven gebeuren. Haar kwelgeest duikt met de regelmaat van de klok op maar de verschillende personages uit haar persoonlijke sfeer verschijnen ook nu weer zoals nichtje Chloë, de Oekraïense klusjesman Josef en politieagente Yvette.
Volgens de berichten zouden er nog twee delen aankomen in de serie, Zondagochtend breekt aan verschijnt over enkele weken. En dan is het nog wachten op de laatste. Ondergetekende is alleszins al in volle verwachting, Als het zaterdag wordt eindigt immers met een enorme cliffhanger.
Dit is tot nog toe het beste deel uit de serie. Een boek dat je pakt, meeslepend en spannend is en met een super goede plot.
Eerder: Wat te doen als iemand sterft, Medeplichtig, Blauwe maandag, Dinsdag is voorbij, Wachten op woensdag, Donderdagskinderen, Denken aan vrijdag

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2016) - 388 blz.
Oorspronkelijke titel: Saturday Requiem
Vertaling: Marja Borg en Noor Koch

woensdag 22 februari 2017

Niemandsland - Frank van Zwol

Tom Brandt, oud-marinier en fotograaf, werkt voor de MIVD en gebruikt zijn dekmantel als freelance natuurfotograaf om uitgerust met camera en telelens ongestoord en onopvallend zijn werk te kunnen doen. Als hij onder het mom van een opdracht voor National Geographic op de Noordpool is, stuit hij op een wrakstuk dat is vrijgekomen door een afsmeltende gletsjer.
Het blijkt de gps-ontvanger van een Russische Toepolev die in 1996 op Spitsbergen is neergestort met 141 inzittenden, voornamelijk mijnwerkers. Onderzoek van de gps werpt een verrassend nieuw licht op de crash. Was het inderdaad een ongeluk, of was er meer aan de hand? Waarom werd de nabijgelegen plaats Pyramiden plotseling door de Russen verlaten en wie had er belang bij het onheil van de arbeiders uit Rusland?
Als Tom boven water probeert te krijgen wat er precies gebeurd is, wordt hij van allerlei kanten tegengewerkt - soms op zeer gewelddadige wijze. Spitsbergen - dat zich koortsachtig voorbereidt op een bezoek van de Russische president Poetin - blijkt een wespennest te zijn en Tom heeft geen idee wie hij nog kan vertrouwen. Maar Tom zou Tom niet zijn als hij zich niet vastbijt in de zaak en alles op alles zet om hem op te helderen, met alle internationale gevolgen van dien...

***

Frank van Zwol, avonturier (te voet, op ski's of per kano in de wildernis van Alaska, Canada of Scandinavië), bergingsduiker, rayoncoördinator bij een waterschap, duikinstructeur, verenigingsinstructeur, fan van allerhande outdoor sporten. En daarnaast ook nog schrijver van artikelen en avonturenthrillers met als basis zijn eigen ervaringen van zijn talloze avonturen en expedities en waargebeurde feiten. Een waar buitenmens deze van Zwol.
Dit verhaal speelt zich af in Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, 565 km ten noorden van Noorwegen waarvan het sinds 1920 met een apart statuut deel van uitmaakt. Ruig, steile bergen, gletchers en slechts 3000 tot 4000 inwoners. In 1996 crashte een Russische Toepolev tegen de bergwand van de Operafjellet. Er waren effectief onregelmatigheden in het onderzoek en dat was reden genoeg voor van Zwol om er een thriller rond te bouwen.
En het is een zeer spannende actiethriller geworden, zeer filmisch, een Jason Statham of Bruce Willis waardig. Je kan het je zo voorstellen. Goed gecomponeerd ook trouwens, alle plotelementen komen stap voor stap in het vizier en het verhaal stevent af op een knallende finale. Dat de basis van het verhaal echt is, is een grote meerwaarde en doet je grijpen naar wat opzoekwerk. Op de website Wilderness-Effect van Frank van Zwol vind je gegevens en foto's van de setting van het boek alsook van de andere activiteiten van de beroepsavonturier. 
Psychologisch gezien is dit boek niet zo sterk. De relatie van Tom met zijn ex-vrouw komt nogal eens aan bod maar was eerder een storend element in het boek. Ook zijn ontmoeting met de mooie vrouwelijke gids Amber is maar zozo en ongeloofwaardig. De auteur viel nogal eens in herhaling wat dit betreft. Van de persoonlijke uitdieping en karakterschetsen moet dit boek het niet hebben. 
Niemandsland is een boek dat heel erg goed te lezen is, soms valt er zelfs wat lichte humor te bespeuren. De waargebeurde feiten en de interpretatie ervan, de kennismaking met het vaak onherbergzame landschap en hoe je je hierin best begeeft - ijsberen kunnen je zomaar overvallen - zijn interessante en boeiende dingen om te lezen. En als dit alles dan nog eens gegoten is in een spannend en goed opgebouwd verhaal, kunnen we alleen maar blij zijn. Het doet in ieder geval uitkijken naar meer.

Uitgeverij: Karakter Uitgevers (2014) - 303 blz.

woensdag 15 februari 2017

Zijderups - Robert Galbraith

Wanneer de schrijver Owen Quine verdwijnt, huurt zijn vrouw detective Cormoran Strike in. Ze denkt dat Owen er even tussenuit is - zoals hij wel vaker doet - en ze vraagt Strike hem op te sporen en weer thuis te brengen.
Maar uit Strikes onderzoek blijkt dat er meer speelt dan zijn vrouw vermoedt. Quine heeft net een manuscript voltooid waarin hij karaktermoord pleegt op bijna iedereen die hij kent. Publicatie van dit verhaal zou vele levens ruïneren, dus er zullen heel wat mensen zijn die hem het zwijgen willen opleggen.
Als Quines lichaam gevonden wordt, blijken de omstandigheden van zijn dood uiterst bizar. In een race tegen de klok probeert Strike het motief te achterhalen van een meedogenloze moordenaar; een moordenaar zoals hij nog nooit is tegengekomen.

**

Robert Galbraith, aka J.K. Rowling. Zijderups is de tweede roman onder haar pseudoniem met in de hoofdrol Cormoran Strike, een eenbenige oudgediende. Hij krijgt de hulp van Robin, zijn secretaresse.
Het zijn beide zeer menselijke personages die tot de verbeelding spreken, zeker Cormoran heeft eigenaardige trekjes. Zijlijnen in het verhaal komen voornamelijk van Robin die nogal een moeilijke relatie heeft met haar verloofde door haar werk bij Strike. Dit geeft enkele meelevende passages in het boek.
Het boek is geschreven zoals je van een detective verwacht. Het onderzoek ontvouwt zich, stap voor stap, elke keer een beetje verder, een aanwijzing hier of eentje daar. Maar het gaat traag, zeer traag. De auteur spit alles uit, in detail, uitentreuren. De plot is echter wel goed, zowel inhoudelijk als qua opbouw en het einde was verrassend. De schrijfstijl is ook goed en af en toe komt Galbraith zelfs humoristisch uit de hoek.
Dit boek kon me dus niet bekoren, het was zelfs saai op bepaalde momenten. Een traag boek, dat je dan ook nog eens traag leest en dan heb je al weer moeite om de verschillende personages nog te kunnen plaatsen ook. De mooie plot en boeiende personages ten spijt.
Eerder: Koekoeksjong

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2014) - 541 blz.
Oorspronkelijke titel: The Silkworm
Vertaling: Sabine Mutsaers

zaterdag 4 februari 2017

Vuurtorenwachter - Camilla Läckberg

Inspecteur Patrik Hedström gaat na een langdurig ziekteverlof weer aan het werk. Hij is zijn kantoor nog niet binnen of hij krijgt al een moordonderzoek toegewezen. er is een man gevonden in een flat, gedood door een schot in zijn achterhoofd.
Het slachtoffer is Mats Sverin, en motieven voor de moord zijn moeilijk te vinden. Patrik begint met het in kaart brengen van Mats' leven en stuit daarbij op meer geheimen dan hem lief is. Waarom had Mats zo'n haast om van Göteborg terug naar Fjällbacka te verhuizen? Welke rol speelde hij in de verbouwing van een oud hotel tot een luxueuze spa? En is het toeval dat Mats' jeugdliefde Annie ook naar de westkust is teruggekeerd? Ze hadden jarenlang geen contact, maar nu woont Annie op het eiland Gråskär waar haar familie generaties lang leefde. Een eiland vol geheimen en, zo gaat het gerucht, geesten.

***

Dit is reeds de zevende in de reeks met auteur Erika Falck en inspecteur Patrik Hedström die samen door het leven gaan en ondertussen drie kinderen hebben.
Dat is het voordeel aan een reeks dat je de spelers die steeds terug komen, kan opvolgen. Zo zijn er steeds ook enkele zijlijntjes die niet dadelijk iets met het verhaal te maken hebben, maar het wel een soort van diepgang geven. Camilla Läckberg doet dit summier en dat is goed, het breekt de verhaallijn niet.
In dit boek zijn er meerdere verhaallijnen en het duurt echt helemaal tot op het einde eer ze hun plaats krijgen. De auteur houdt de lezer lang in het ongewisse over de toedracht van de moord, van op het verkeerde been zetten gesproken. De ontknoping was verrassend.
Het waren goede verhaallijnen en de auteur raakt hier een maatschappelijk thema aan dat al zo oud is als mensenheugenis, partnergeweld. Het mag duidelijk zijn dat het boek een goede plot had.
Van spanning kunnen we hier echter minder spreken. Het verhaal kabbelt rustig voort. Door de wisseling van de verschillende verhalen werd het nooit vervelend en viel er altijd wel iets interessants te lezen. Het nadeel is dat je minder betrokken bent bij het gebeuren en de personages. Soms was het ook even denken in welk verhaal je nu zat.
Vuurtorenwachter is daarmee een goed boek, niets meer niets minder. Niet te missen als je in de serie zit uiteraard, omwille van de rode draad erdoor.
Eerder: IJsprinses, Predikant, Steenhouwer, Zusje, Oorlogskind, Zeemeermin
 
Uitgeverij: Ambo|Anthos (2011) - 424 blz.
Oorspronkelijke titel: Fyrvaktaren
Vertaling: Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel