Tijdens zijn reizen door Oost-Afrika raakte arts Remko Kuipers geïntrigeerd door de contrasten in leefstijl tussen de traditionele jager-verzamelaarstammen en onze westerse manier van leven. Hij besteedde bijna tien jaar aan het bestuderen van de gevolgen van deze verschillen. Hij at bittere ongezoete chocola met de Azteken, dronk bloed met de Maasai, verzamelde honing met de Hadzabe en proefde ghee met de nazaten van dzjenghis Khan. Conclusie: onze genen zijn door de evolutie perfect aangepast aan het dieet van de jager-verzamelaar, maar onze levensomstandigheden zijn daar door landbouw, industrie en de komst van fastfood steeds verder van verwijderd. Daardoor bestaat er tegenwoordig een mismatch tussen onze omgeving en onze oeroude genen, resulterend in welvaartsziekten als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Terug naar het oerdieet dus!
In begrijpelijke taal legt Kuipers uit waarom we allemaal zouden moeten eten als de oermens, dé manier om oergezond oud te worden. Om zijn theorie direct in praktijk te brengen biedt Het oerdieet tevens honderd recepten, samengesteld door culinaire kenners.
Remko Kuipers (1980) is arts en apotheker, maar vooral onderzoeker. Hij was de eerste ter wereld die promoveerde in de evolutionaire geneeskunde, de wetenschap die zich bezighoudt met de relatie tussen evolutie, leefstijl (waaronder voeding) en gezondheid. Voor zijn onderzoek verbleef hij jaren in Tanzania, veelal onder primitief levende stammen.
Remko Kuipers heeft op een eenvoudige en duidelijke manier uitgelegd welke voeding de mens nodig heeft om gezond oud te worden. Geen dieet om af te vallen dus, maar eerder een levenswijze zodat je de kans op ziekte zo klein mogelijk houdt en op een mooie manier oud kan worden. De auteur stelt dat wat we tegenwoordig beschouwen als typische kwalen van het ouder worden, dit helemaal niet zijn. Ze zijn wel een gevolg van onze westerse levensstijl en voedingspatroon.
Dit alles is 12.500 v. Chr. begonnen met de intrede van de landbouw- en veeteelt, aansluitend zo'n tweehonderd jaar geleden de industriële revolutie en als laatste vijftig jaar geleden de fastfoodrevolutie. Dat er dingen fout lopen met onze voeding is natuurlijk voor iedereen wel duidelijk. Maar dat we daar zélf verandering in kunnen brengen, ligt nog moeilijk bij velen.
Dit boek is in ieder geval een aanrader als je met je gezondheid bezig bent. Meer info op de site van Remko Kuipers.
Uitgeverij: Prometheus (2014) - 406 blz. (295-362 recepten, 363-395 verklarende woordenlijst en referenties)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten