Voor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een vader dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Als Pari noodgedwongen wordt verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul zet dat een reeks gebeurtenissen in gang die een ontroerend en onthutsend beeld geven van de problemen waarmee mensen geconfronteerd worden. Khaled Hosseini volgt zijn personages van Kabul naar Parijs, van San Francisco naar het Griekse eiland Tinos, en weer terug naar Kabul. Hij onderzoekt de vele manieren waarop mensen elkaar liefhebben, elkaar pijn doen en verraden - én hoe ze zich voor elkaar opofferen.
***
Khaled Hosseini werd in 1965 geboren in Kabul waar hij zijn prille jeugd doorbracht en 5 jaar later verhuisde de familie voor drie jaar naar Iran. Dan woonden ze terug enkele jaren in Kabul tot de vader van Khaled een baan vond in Parijs. Na de bloedige staatsgreep in 1978 in Afghanistan, besloot het gezin asiel aan te vragen in de Verenigde Staten. Sinds 1980 woont de familie in Californië.
Het verhaal begint met de gebeurtenissen rond Pari en Abdullah. Een deel van het boek gaat ook over hen, over Pari dan toch. Maar tegen dat haar verhaal verteld is als klein meisje, verspringt het verhaal naar andere personages. Je krijgt een redelijk goed uitgewerkt beeld van hen en Hosseini slaagt erin je te laten inleven in ieder van hen. Uiteindelijk hebben ze allemaal wel in mindere of meerdere mate iets te maken met Pari en zijn deze verhalen nodig om het grotere geheel van het boek te begrijpen. Maar het boek lijkt hierdoor wel een collage en het breekt de hoofd verhaallijn, je blijft als lezer aan de kant staan.
Het boek verspringt vaak in de tijd, dit staat wel netjes aangegeven bovenaan. Daarnaast zijn er dan ook nog eens verschillende vertelstijlen: verhalen in de ik-vorm, een brief, een interview tot zelfs een sprookje in het begin van het boek, boeiend en verrassend.
Dit derde boek van Khaled Hosseini is een vlot lezend boek geworden maar heeft niet zo een indringend verhaal als zijn twee vorige. Het is een versnippert boek met teveel invalshoeken maar toch op een verrassende manier geschreven. Hosseini weet zijn personages zeer realistisch uit te beelden, net zoals de verschillende steden en dorpen waar het zich afspeelt.
Eerder: De vliegeraar van Kabul, Duizend schitterende zonnen Uitgeverij: De Bezige Bij (2013) - 413 blz.
Oorspronkelijke titel: And the Mountains Echoed - Vertaling: W. Hansen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten