Sinds een ongeluk tijdens een patrouille is rechercheur Bryan Kessler aan zijn bureau gekluisterd. Op dit moment zit hij op Fraudezaken, waar hij uitsluitend routinezaken behandelt - de grote, interessante zaken worden doorgestuurd naar de FBI. Het verbaast hem dan ook zeer als hij erachter komt dat hij het doelwit is van een 'lifter', crimineel jargon voor iemand die voor de onderwereld informatie achterhaalt - op wat voor manier dan ook.
De lifter die achter Kessler aan zit, is een van de meest beruchte van zijn soort: de doorgewinterde Henry Loving, gespecialiseerd in marteling. Het is aan FBI-agent Corte om uit te zoeken welke geheimen er achter Kesslers schijnbaar onbelangrijke zaken liggen en een meedogenloos spel met Loving te spelen - met Kessler en zijn gezin als inzet...
Het werkt, een tijdje toch, maar teveel is teveel. De auteur heeft alles zo doorgedreven dat het erover is en het verhaal helemaal naar de achtergrond verdwijnt. Er worden zóveel mogelijke scenario's en oplossingen naar voren geschoven en uitgewerkt dat de uiteindelijke oplossing helemaal niet meer belangrijk is, als lezer interesseert het je niet meer. Ik moest zelfs al even gaan teruglezen hoe het nu ook al weer zat.
Ook aan de geloofwaardigheid werd er soms geknaagd, het leek soms allemaal té toevallig.
Maar ondanks het enigszins oppervlakkige en té uitgesponnen verhaal, is het een meer dan genietbaar boek.
Eerder: Het gebroken raam, De slaappop, Spanningsveld, Carte blanche
***
Actie, actie en nog eens actie.
Deaver heeft echt zijn best gedaan om alle mogelijke actie in dit boek te proppen om het zo spannend mogelijk te maken. Voortdurend wordt er gespeculeerd: waar Loving is, wat zijn strategie is, wie wordt geviseerd, waarom, ... Heel het onderzoek of het 'spel' volgens agent Corte, wordt gekoppeld aan regels van bordspelen, de passie van de agent.Het werkt, een tijdje toch, maar teveel is teveel. De auteur heeft alles zo doorgedreven dat het erover is en het verhaal helemaal naar de achtergrond verdwijnt. Er worden zóveel mogelijke scenario's en oplossingen naar voren geschoven en uitgewerkt dat de uiteindelijke oplossing helemaal niet meer belangrijk is, als lezer interesseert het je niet meer. Ik moest zelfs al even gaan teruglezen hoe het nu ook al weer zat.
Ook aan de geloofwaardigheid werd er soms geknaagd, het leek soms allemaal té toevallig.
Maar ondanks het enigszins oppervlakkige en té uitgesponnen verhaal, is het een meer dan genietbaar boek.
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf (2011) - 438 blz.
Oorspronkelijke titel: Edge - Vertaling: Jan Mellema
Geen opmerkingen:
Een reactie posten