maandag 28 april 2008

De aanklacht - John Grisham


Legal thriller.

Op de achterflap: “Krane Chemical, een machtige New Yorkse onderneming, dumpt jarenlang chemisch afval in de bossen rond het plaatsje Bowmore. De gevolgen zijn desastreus. Twee slachtoffers zijn het zoontje en de echtgenoot van Jeanette Baker. Niemand heeft Krane Chemical ooit durven aanpakken, maar dan sleept Jeanette het bedrijf voor de rechter. Hoewel Krane de beschikking heeft over een team van topadvocaten, zijn de belangen simpelweg te groot om te vertrouwen op het rechtssysteem. In het diepste geheim wordt daarom contact opgenomen met Carl Trudeau. Trudeaus opdracht is simpel: zorg ervoor dat Krane Chemical geen cent hoeft te betalen aan Jeanette Baker en de andere slachtoffers van Bowmore. Koste wat het kost…”

Weer een thriller zoals we gewoon zijn van Grisham (335 blz). Het boek is, zoals de titel zegt, een aanklacht tegen het systeem van verkozen rechters. Er zit geen echte actie in het boek, maar desondanks wordt de spanning toch langzamerhand opgebouwd en ben je benieuwd naar het slot. Goed boek.

woensdag 23 april 2008

Het gezicht van de dood - Cody Mcfadyen

Een huiveringwekkende thriller over de jacht op een seriemoordenaar.

Op de achterflap: “Ik wil met Smoky Barrett spreken of ik maak mezelf van kant.”
Het meisje is zestien jaar oud. Ze heet Sarah, bevindt zich op de plaats delict van een gruwelijke, drievoudige moord en houdt een pistool tegen haar hoofd gedrukt. Ze beweert tegenover de politie dat 'de Vreemdeling' haar adoptiegezin heeft vermoord. Dat hij haar al haar hele leven achtervolgt en iedereen vermoord van wie ze houdt. En dat niemand haar gelooft. En dat klopt, niemand gelooft haar. Tot nu toe…

Net als in zijn eerste boek De stilte van de hel, is ook in deze thriller Special Agent Smoky Barrett het hoofdpersonage. Zij heeft de leiding over een speciale FBI-eenheid die zich bezighoudt met het opsporen van seriemoordenaars. Beide boeken zijn een geweldige leeservaring. Fenomenaal knap geschreven (met humor trouwens!), goede verhaallijnen en zeer spannend, je kan het boek moeilijk naast je neerleggen. Beide boeken zijn echte aanraders als je van thrillers houdt!

vrijdag 18 april 2008

De jongen in de gestreepte pyjama - John Boyne

Ontroerende en ontluisterende roman over de tweede Wereldoorlog gezien door de ogen van een jongen.

Op de achterflap: "Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Zijn vader heeft promotie gekregen, en Bruno en zijn familie moeten verhuizen naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen."

Dit is een bijzonder boekje (205 blz) om in één ruk uit te lezen. Je gaat helemaal mee in het verhaal van Bruno. Hij heeft totaal niet door wat er zich afspeelt rond hem, maar als lezer zie je dit wel. Je voelt wat er staat te gebeuren maar het verhaal is zo geschreven dat je dit tegelijk niet wilt voelen. Werkelijk een prachtig boek!

woensdag 16 april 2008

De Kennedy Code - Gé Bosschee

Politieke actiethriller waarin een supergeheime, elitaire splintergroep binnen de Vrijmetselarij centraal staat.

Op de achterflap: "Thomas Shepard, hoogleraar Politieke Geschiedenis aan de George Washington University, en Jenna Campbell, journaliste bij The Washington Post, ontvangen gelijktijdig een mailtje met filmbeelden en informatie die wel eens zouden kunnen bewijzen dat de moord op president Kennedy in 1963 door een groep samenzweerders beraamd was. En via de spectaculaire website www.JFKTruthOrDare.com, waarop steeds nieuwe, explosieve informatie verschijnt, komen ze op het spoor van de complotteurs, die allen lid zijn van groeperingen die ook nu nog de politieke touwtjes in handen blijken te hebben."

Bosschee heeft uitgebreide research gedaan en dat zul je geweten hebben. Voortdurend word je om de oren geslagen met complottheorieën en kom je alles te weten over wat met de moord op Kennedy, de Vrijmetselarij en het genootschap van de Rozenkruisers te maken heeft. Het verhaal zit wel heel goed in elkaar en is af en toe spannend, maar ik heb me er toch doorheen moeten worstelen. Een vergelijking met Dan Brown, zoals wordt gesuggereerd op de achterflap gaat totaal niet op. De website waarheen verwezen wordt, is wel verrassend en leuk gevonden.

zaterdag 12 april 2008

Droomvlucht - Tamara McKinley

Streekroman en familiegeschiedenis van een sterke vrouw in de Australische outback van de 20ste eeuw.

Op de achterflap: "Catriona Summers' debuut op het toneel kwam al vroeg: haar vader, leider van een rondtrekkend theater in de Australische outback van de jaren '20, droeg Cat als pasgeboren baby al het podium op. Vanuit deze nederige achtergrond groeit Catriona uit tot een uniek zangtalent om uiteindelijk een wereldberoemde operadiva te worden.Maar haar carrière en levensloop gaan gepaard met veel tegenspoed, en nu dreigt een oud, schandelijk geheim haar leven voorgoed te ontwrichten. Alles wat ze bereikt heeft, dreigt ineen te storten en niets zal meer hetzelfde blijven..."

Het is een meeslepende boek (491 blz) over een vrouw die te maken hebben met veel tegenslag maar er sterker uitkomt. Het verhaal kabbelt rustig voort en is met momenten zelfs spannend te noemen. Van deze schrijfster had ik Mathilda’s laatste dans al gelezen en dat vond ik net iets beter. In het genre hoort Mckinley thuis bij de betere auteurs en dus zeker de moeite waard.

zaterdag 5 april 2008

Een akkefietje - Mark Haddon

Een romantische komedie.

Op de achterflap: "George Hall kijkt uit naar zijn welverdiende pensioen - maar ontdekt plotseling iets verontrustends. Een cirkelvormige rode vlek op zijn heup doet hem geloven dat hij huidkanker heeft. Dan besluit zijn onstuimige dochter te trouwen met haar volgens George totaal ongeschikte vriendje, betrapt hij zijn vrouw in bed met zijn ex-collega, en brokkelt het plezierige en opgeruimde leven van zijn zoon geleidelijk af wanneer hij zich er maar niet toe kan zetten zijn minaar uit te nodigen voor de trouwerij van zijn zuster. Temidden van dit alles probeert George op een waardige manier gek te worden, zonder dat iemand last van hem heeft."

Haddon brak internationaal door met zijn eerste roman voor volwassenen Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. Hierin staan de ervaringen van een autistische jongen centraal. Een heel grappig en ontroerend boek.
In Een akkefietje (384 blz) vertelt hij eveneens op een aangrijpende en confronterende manier over het leven van een familie en hun onderlinge relaties. Het is een beetje een soap/klucht en toch heb je de indruk dat het je allemaal zelf kan overkomen.
Beide boeken hebben indruk gemaakt op mij en zijn het lezen meer dan waard!

dinsdag 1 april 2008

Brug naar de hemel - Ken Follett

Een monumentaal historisch epos.

Op de achterflap: "Het is de dag van Halloween in het jaar 1327. Vier kinderen - een dievegge,een pestkop,een geniaal joch en een meisje dat dokter wil worden - knijpen ertussenuit na de mis in de kathedraal van Kingsbridge. In het bos zien ze hoe twee mannen worden vermoord. Hun levens zullen voor altijd met elkaar verbonden blijven door de krachten van ambitie, liefde, hebzucht en wraak. En al die tijd leven ze in de lange schaduw van die onverklaarbare moordpartij waarvan zij op die ene dag in hun kindertijd getuige waren."

Ken Follett brengt hier een schitterend epos over het alledaagse maar kleurrijke leven van enkele jongeren in de middeleeuwen. Het is een omvangrijk werk (1100 blz) maar je wordt letterlijk meegezogen in de middeleeuwse leefwereld en het verveelt dan ook geen moment. Het verhaal dendert voort met intriges, politieke spelletjes, machtsmisbruik, moord (en nog zoveel meer) en dit ten tijde van de honderdjarige oorlog en de zwarte dood. Een waar meesterwerk.