woensdag 31 maart 2021

Het no-nonsense meditatieboek - Steven Laureys

Over hoe bewust zijn je mentale en gysieke gezondheid kan versterken
Neuroloog en 'topdokter' Steven Laureys doet al meer dan 20 jaar baanbrekend onderzoek naar het menselijke bewustzijn. Nu bestuderen hij en zijn team samen met internationale collega's de effecten van meditatie op de hersenen. Hiervoor plaatste hij onder meer het brein van meditatie-expert en boeddhistische monnik, Matthieu Richard onder zijn scanner. De resultaten waren ronduit spectaculair: Ricard wist zijn gedachtestroom nagenoeg helemaal te controleren.
Je hoeft echter helemaal geen monnik of neuroloog te zijn om de positieve veranderingen van meditatie te ervaren. Meditatie kan het leven van iedereen veranderen. Minder stress, een betere nachtrust en meer focus zijn slechts enkele bewezen effecten.
De lezer krijgt in dit boek inzicht in de werking van meditatie en de effecten op lichaam en geest. Daarnaast wordt hij via een aantal toegankelijke oefeningen gestimuleerd om zelf te mediteren. Onder anderen Jef Vermassen, Wouter Torfs, Evi Hanssen en Edel Maex getuigen over hoe meditatie hun leven vooruithelpt.

Steven Laureys is een Belgisch neuroloog werkzaam aan de Universiteit van Luik. Zijn onderzoek spitst zich toe op de werking van de hersenen bij patiënten met ernstige bewustzijnsstoornissen zoals een coma of het zich in een vegetatieve toestand bevinden. Laureys is uitermate geïnteresseerd door de briljante werking van onze hersenen, hij schreef daaromtrent al eerder een boek, Ons briljante brein.
In dit boek legt hij in eerste instantie uit hoe hij er zo toegekomen is om zich te gaan bezighouden met meditatie, zijn pad hierin en hoe dit hem geholpen heeft om zijn leven terug in orde te krijgen. Hij heeft dan onderzoek gedaan over wat meditatie nu effectief doet met de hersenen en zijn testpersoon was Matthieu Richard. In het boek zie je enkele grafieken en foto's van Richards hersenen in meditatie, het doet dus écht iets met het brein, geen fabeltjes. Laureys probeert hier een wetenschappelijke onderbouw te geven van het fenomeen meditatie, in de ogen van velen toch een wat zweverige bedoening. En hij slaagt er duidelijk in. Daarnaast laat hij ook verschillende bekende mensen aan het woord die zelf mediteren en zij vertellen hoe zij in aanraking zijn gekomen met meditatie en hoe het hen helpt.
Het is een interessant boek om te lezen, het geeft een aanzet om je te willen verdiepen in meditatie. Laureys legt enkele vormen van meditatie uit en geeft praktische tips, maar dit is beperkt, het is geen praktische meditatiehandleiding, het is vooral de wetenschappelijke kant die benadrukt wordt met dan tussendoor enkele levensverhalen die het geheel verluchtigen en waardoor het wat vlotter leest. Er worden door de verschillende mensen die aan het woord komen enkele boeken aangeraden die misschien meer toegankelijk zijn om effectief te starten met meditatie mocht je dit willen.

Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts (2019) - 207 blz.
 

Geen opmerkingen: