dinsdag 16 maart 2021

De schemering en de dageraad - Ken Follett

997 na Christus. Engeland wordt van twee kanten belaagd, vanuit het westen door de Welsh en in het oosten door de Vikingen. Gerechtigheid is ver te zoeken en geweld en wetteloosheid zijn aan de orde van de dag. De koning staat machteloos en de chaos regeert. In deze turbulente tijden raken de levens van drie mensen onlosmakelijk verbonden met zowel elkaar als met een klein gehucht dat later Kingsbridge zal worden genoemd.
Het dorp van een jonge botenbouwer wordt geplunderd door de Vikingen. Hij vlucht met zijn familie naar een ander dorp om daar een nieuw leven op te bouwen. Een Normandische edelvrouw volgt haar geliefde echtgenoot naar Engeland, maar ontdekt al snel dat de gewoonten in haar nieuwe land heel anders zijn dan ze gewend is, en dat iedereen op brute wijze vecht om de macht. Een jonge monnik droomt ervan zijn bescheiden abdij ooit tot een roemrijk centrum van kennis en geleerdheid te verheffen.
Alle drie vallen ze ten prooi aan de machinaties van een bisschop die meedogenloos streeft naar macht en rijkdom, en niets geeft om de levens van gewone mensen.

****

Ken Follett schreef met De schemering en de dageraad een prequel van de Kingsbridge trilogie, een vierde deel dus dat de ontstaansgeschiedenis schetst van dit stadje en dit eind 10e eeuw.
Het is een ruwe periode waar wetteloosheid heerst en de machtigen de gerechtigheid los aan de kant schuiven. Geen goede tijden voor het gewone volk, ze zijn overgeleverd aan de willekeur in eigen streek en land en hebben daarnaast dan ook nog eens veel te lijden onder plunderaars, geweld speelt een hoofdrol.
De historische insteek van dit boek zijn de plunderingen door de Vikingen en de Welsh tijdens het koningschap van  Ethelred, daarnaast wordt vooral het feodale systeem uit de doeken gedaan, zelfs slavernij maakte toen deel uit van de samenleving. Een intrigerende periode, het katholicisme is ook alom tegenwoordig, ze bezaten een extreem grote macht die soms zeer werelds uitvalt, corruptie en machtsvertoon tieren welig. Rond deze historische feiten heeft Follett een boeiend en spannend verhaal geweven waardoor je een goed zicht krijgt op wat er in die tijd speelde.
Hij voert interessante personages op volgens het stramien van in de andere boeken, zo is hier dus ook een hoofdrol weggelegd voor een bouwer, wel eentje die nog veel te leren heeft. De jonge botenbouwer ontpopt zich tot een bouwer van echte gebouwen en andere technische bouwsels. Als je ziet welke constructies door de eeuwen heen gebouwd zijn en dit met ongelooflijk weinig middelen, dan kun je daar alleen maar bewondering voor hebben. Er is er ook nog een romantische verhaallijn in het boek, maar deze charmeerde me net iets minder.
De schemering en de dageraad is een boek waar je je geen seconde mee moet vervelen en waar je zeer zeker in meegesleept wordt, je waant je zó in het zuidwestelijke Engeland rond de 10e en 11e eeuw. Follett heeft deze wereld op een sublieme wijze neergezet, je hebt weer wat bijgeleerd maar je hebt vooral veel leesplezier gehad, kortom, Follett is een meesterverteller.

Uitgeverij: Meulenhoff (2020) - 734 blz.
Oorspronkelijke titel: The Evening and the Morning
Vertaling: Joost van der Meer en Oostendorp

Geen opmerkingen: