dinsdag 5 mei 2020

Mijn Italiaanse moeder - Violet Leroy

Het verhaal van Anna Harper begint in 1945, als ze vier wordt. Haar moeder traint haar voor een huwelijk met een diplomaat, haar vader heeft een geheim oorlogsverleden. Anna groeit op in eenzaamheid. Ze probeert te ontsnappen aan de dwingelandij van haar moeder en de lafheid van haar vader door haar eigen droomwereld te creëren. Op latere leeftijd maakt ze schoon schip met alle illusies en vindt ze haar geluk in Italië.
Mijn Italiaanse moeder is een ontroerende, lichtvoetige en grappige roman waarin een dochter zich bevrijdt van het juk van haar ouders. Het is deels gebaseerd op ware gebeurtenissen.

****

Violet Leroy is Amsterdamse in hart en nieren en wijdt zich sinds een aantal jaren volledig aan haar schrijverschap. Mijn Italiaanse moeder is haar eerste roman na drie thrillers.
Het is geen druk boek met een verrassend eenvoudig verhaal zelfs en toch kost het geen moeite om aan het boek gekluisterd te blijven. Anna Harper is het overgrote deel van het boek nog een zeer jong kind, ze heeft geen gemakkelijk leven met haar dominante moeder en haar vader, de sloef. Het is boeiend om te zien hoe zij dit overleeft en uiteindelijk toch nog flink goed de volwassenheid bereikt.
Na haar moeder is het vooral de naoorlogse wereld die een grote stempel nalaat op Anna Harper. Deze wereld heeft Leroy goed beschreven, je leeft zo hard mee met Anna. Opgroeien is al moeilijk genoeg zonder een oorlog of zulk een moeder, maar Anna houdt zich toch staande. Ik was vooral onder de indruk hoe ze als prille volwassene en nadat ze zich heeft kunnen losrukken van haar ouders, omgaat met hun en in het leven staat.
Een mooi boek dat je doet nadenken over bepaalde dingen en  daarom net dat tikkeltje meer verdient dan een gewoon goed boek, vier sterren dus.
Eerder: Medelijden met de duivel

Uitgeverij: De Kring (2018) - 286 blz.

Geen opmerkingen: