woensdag 25 september 2019

De passievrucht - Karel Gaastra van Loon

Wat gebeurt er als je als vader van een dertienjarige zoon ontdekt dat je al je hele leven onvruchtbaar bent? Die vraag is het intrigerende beginpunt van De passievrucht. Op zijn zoektocht naar de biologische vader van zijn zoon Bo neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat hij al die jaren over zichzelf en over zijn leven heeft geloofd moet hij heroverwegen. En hij zal antwoorden moeten geven op vragen die hij liever nooit had gesteld. Wat weet je eigenlijk van degenen die je liefhebt? Hoe goed ken je hen die je het meest na zijn?

****

Karel Glastra van Loon was een Nederlandse schrijver, publicist, columnist, cabaretier en politiek activist, hij overleed in 2005 op 43 jarige leeftijd. De passievrucht dateert van 1999 en was in den tijd de meest vertaalde Nederlandse roman. Ik las de 58e druk. Je kan dan wel spreken van een gigantisch succes. Het boek is in 2003 ook verfilmd onder dezelfde titel, de internationale is Fathers Affair.
Dit boek heb ik gelezen naar aanleiding van de halfjaarlijkse leesclub. Eentje dat ik normaal niet ter hand zou nemen maar ben nu toch blij dat ik dat wel gedaan heb, het was een meevaller.
Het is een boek dat je aan het denken zet - altijd goed voor een leesclub - en zelfs filosofisch op sommige momenten. Gaastra van Loon is duidelijk belezen, niet verwonderlijk als je ziet wat hij allemaal deed. En de lezer weet nu ook wat meer over enkele wetenschappelijke inzichten - en over de eidereend die zich onder andere ophoudt op de Waddeneilanden.
Er is één chronologische verhaallijn in dit boek maar deze wordt wel doorspekt met vele flashbacks. Noodzakelijk om de uiteindelijke clou te begrijpen. Maar het geeft je ook inzicht in het leven van deze in feite toch wel kleine familie en hun onderlinge relaties. Rouwverwerking komt ook aan bod en dan is er daar de relatie tussen partners. Echt een boek om over te babbelen.
De passievrucht is een tof en origineel boek dat meer dan de moeite van het lezen waard is.

Uitgeverij: Olympus (1999) - 237 blz.

Geen opmerkingen: