donderdag 25 juli 2019

Oktober - Søren Sveistrup

Op de eerste dinsdag van oktober keert Rosa Hartung terug op haar post als minister van Sociale Zaken. Na de dramatische verdwijning van haar twaalfjarige dochter heeft ze een jaar verlof genomen. Een psychisch gestoorde man heeft de moord op Hartungs dochter bekend, maar het lichaam is nooit gevonden.
Op dezelfde dag dat Hartung terugkeert in het parlement, wordt een jonge vrouw op brute wijze vermoord in haar huis in een buitenwijk van Kopenhagen. Een van haar handen is eraf gehakt. Wanneer de rechercheurs Thulin en Hess arriveren op de plaats delict treffen ze een kastanjepoppetje aan, dat een sinister geheim bij zich blijkt te dragen. En dan wordt er nog een vrouw vermoord. Het heeft er alle schijn van dat de missie van de moordenaar nog niet voorbij is...

****

Oktober is het thrillerdebuut van Søren Sveistrup die een master bezit in Letterkunde en in Geschiedenis en afstudeerde aan de Deense Filmschool. Hij is de bedenker van The Killing, de Deense topserie en hij verzorgde ook het filmscript van Jo Nesbø's The Snowman. Hij kreeg verschillende prijzen.
Het onderzoek wordt gevoerd door een speurdersduo tegen wil en dank. Maar een topduo. Ze trekken zich beiden niets aan van superieuren of wat ze geacht worden te doen en kiezen resoluut voor hun eigen pad, alles om de waarheid boven water te krijgen. Altijd goed voor het leesplezier natuurlijk. De personages zijn goed uitgedacht met de nodige persoonlijke issues maar de psychologische diepgang had ietsje beter gekund.
Sveistrup is uiteraard voor geen kleintje vervaard, als je The Killing gezien hebt, weet je genoeg. Dit boek leest dan ook als een visuele serie en is vakkundig in elkaar gestoken met een plot om U tegen te zeggen. Prachtig om te lezen hoe het parcours naar de waarheid vorm gegeven wordt. En er gebeurt meer dan voldoende om je steeds betrokken te voelen in het verhaal. Op sommige momenten is het een snel verhaal, een race tegen de klok, andere momenten neemt de auteur de tijd. Over de ontknoping is ook serieus nagedacht, onverwacht en nagelbijtend spannend.
Oktober is een verrassend, origineel en spannend boek. De plot is geweldig goed en dat speurdersduo wil je absoluut ook nog eens terugzien. Sveistrup heeft ook met zijn boek hoog gescoord, laat ons hopen dat hij zich er nogmaals aan waagt.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2018) - 542 blz.
Oorspronkelijke titel: Kastanjemanden
Vertaling: Corry van Bree

Geen opmerkingen: