dinsdag 15 mei 2018

Gevoel voor tumor - Leander Verdievel

Op zijn 23ste kreeg Leander Verdievel kanker en werd hij overladen met goedbedoelde cadeaus. Na vijf exemplaren van de biografie van Lance Armstrong besloot hij dat het tijd was voor een ander soort boek. Dat boek ligt nu voor je. Een boek zonder taboes, dat je met veel humor door de wervelwind aan emoties loodst die kanker met zich meebrengt. Een boek dat je op donkere momenten laat lachen en op andere momenten doet vloeken. Een boek boordevol situaties die jij en je omgeving zullen herkennen. (Als het al deze mooie beloftes niet waarmaakt, mag je het ding ook gewoon door je kamer smijten, zolang je daar maar deugd van hebt.)

Een handleiding voor kanker, zonder taboes

Leander werkt bij de Vlaamse Radio- en Televisieomroep, de VRT. Enkele jaren na zijn ziekte verwerkte hij zijn ervaringen en die van vele lotgenoten in de tragikomische tv-serie Gevoel voor tumor en in dit boek dus.
Wat schrijft hij in zijn voorwoord:
Je leest het goed: dit is geen zelfhulpboek. Evenmin is dit het allesomvattende boek over kanker. Hééft dit boek dan wel een doel? Jazeker. Dit is het boek dat ik had willen lezen toen ik op mijn 23ste kanker kreeg.
Dat humor een geknipt tegengif was om alle ellende aan te kunnen, moest ik zelf ontdekken. Wacht, hoor ik je denken, humor? Heeft kanker dan een komische kant? Ja.
Kanker is meer dan kommer en kwel. De grens tussen tragiek en komedie is vaak flinterdun. En vaker dan je zou vermoeden, wint de komedie het van de tragiek.
En dat er humor in dit boek zit én in de tv-serie is duidelijk. En langs de andere kant is het dramatisch, maar zoals Verdievel laat blijken, humor helpt om te (over)leven. Het boek dwingt respect af voor al deze patiënten die een dagelijkse strijd voeren, tegen de pijn, donkere gedachten, moedeloosheid, onmacht, en zelfs verveling en foute cadeaus. Hoe familie, vrienden en kennissen hiermee omgaan passeert ook de revue. Dat de ziekte op hen eveneens een grote weerslag heeft, mag óók duidelijk zijn.
Foute ziekte deze kanker, erg en serieus, veel, heel veel ellende. En toch primeert in dit boek de positiviteit. Meer nog, humor is broodnodig in de strijd tegen deze ziekte, onontbeerlijk zelfs.
Gevoel voor tumor is een boek dat respect afdwingt maar ook een lach en zelfs een schaterlach. Iedereen heeft op een of andere manier wel te maken met deze ziekte en ik kan niet anders zeggen dan dat dit boek een absolute AANRADER is. De tv-serie uiteraard ook!

*****

Uitgeverij: Lannoo (2018) - 192 blz.

Geen opmerkingen: