woensdag 9 december 2015

Verzwegen - Kristina Ohlsson

Een dominee en zijn vrouw worden dood aangetroffen in hun appartement in Stockholm. Alles wijst erop dat hij haar heeft omgebracht en daarna zichzelf.
Ali, een vluchteling uit Irak, is opgesloten in een appartement en wacht op informatie. Hij hoopt een nieuw leven te kunnen beginnen in Zweden.
In Bangkok ontdekt een jonge Zweedse vrouw dat ze nergens meer geregistreerd staat. Terwijl ze wordt gezocht door de Thaise politie, probeert ze erachter te komen wie haar leven wil verwoesten.

****

De tweede titel in een serie rond Fredrika Bergman en hij mag er absoluut wezen.
Kristina Ohlsson heeft een zeer goede thriller opgebouwd. Het team en het onderzoek vertonen geen mankementen meer, het klinkt geloofwaardiger dan haar eerste. Dat wil niet zeggen dat er niets schort aan het team, maar enkel inhoudelijk dan. Peder is immers nog altijd zijn meest irritante zelf en de samenwerking verloopt helemaal niet goed met de andere leden. Er is trouwens een nieuwe, Joar Sahlin, die een hele aanwinst blijkt te zijn.
De personages evolueren ook. Fredrika is hoogzwanger en haar relatie met de getrouwde vader van haar kindje krijgt aan het einde van het boek een knallende finale. Peder begint zich langzaam maar zeker te voegen. En ook Alex privé perikelen zijn niet van de poes. Hoe dit alles moet verder gaan in hun professionele leven dat zal boek drie moeten verduidelijken. 
Het voor de moment zeer actuele probleem van vluchtelingen is het grootste thema in dit boek. De schrijfster belicht verschillende visies en dit is zeer boeiend om te lezen.
Een goede plot, mooie personages, vlotte schrijfstijl en de goed opgebouwde spanning maken dit een meer dan goed te pruimen boek. De lezer kan alleen maar benieuwd zijn naar het vervolg van de persoonlijke besognes van de verschillende karakters en naar een nieuw goed geconstrueerd verhaal.
Eerder: Ongewenst 

Uitgeverij: The House of Books (2011) - 366 blz.
Oorspronkelijke titel: Tusenskönor - Vertaling: Edith sybesma

Geen opmerkingen: