dinsdag 1 december 2015

De vrouwenhater - Karen Sander

Een vrouw wordt vermoord in haar appartement. Ronduit afgeslacht. Hoofdinspecteur Georg Stadler moet onmiddellijk denken aan een eerdere zaak. Is hier een seriemoordenaar aan het werk? Geen van zijn collega's hecht geloof aan zijn thesis, er zit namelijk al iemand in de cel voor die andere moord.
Stadler roept de hulp in van een psycholoog. Liz Montario heeft het afgelopen jaar op spectaculaire wijze een reeks moorden opgelost. Ze neemt de opdracht aan, hoewel ze zelf bedreigd wordt. Iemand schrijft haar anonieme brieven. Iemand die erg veel over haar weet. Te veel.
Er volgen nog meer moorden. Liz vraagt zich af: gaat het hier werkelijk om een seriemoordenaar? Of is dit een moordenaar die zich als seriemoordenaar voordoet?

*****

Met De vrouwenhater is Karen Sander een serie gestart rond hoofdinspecteur Georg Stadler en psychologe Elisabeth of Liz Montario. Een geslaagd duo. Onder de naam Sabine Klewe publiceerde ze echter al eerder detectives en thrillers en als Sabine Martin schreef ze historische misdaadromans. Ze was ook vele jaren actief als vertaler van Engelse, Portugese en Spaanse literatuur en ze doceerde aan de universiteit in Düsseldorf. En nu dus een nieuwe serie, het tweede werk is al vertaald en het derde is reeds uitgekomen in Duitsland.
Het boek is opgebouwd aan de hand van twee verhaallijnen of beter gezegd twee onderzoekslijnen. Ten eerste wordt Liz door Georg gevraagd om een daderprofiel op te stellen van een seriemoordenaar. Daarnaast krijgt ze in haar privéleven anonieme brieven. Maar al gauw blijken deze verband te houden met een aantal zogenaamde ongelukken die het team van Georg Stadler ook op hun bord krijgen. Ook gebeurtenissen uit het verleden blijken een rol te spelen. Een drukke tijd voor dit duo maar ook de lezer wordt meegesleurd in beide verhalen.
Het mag gerust gezegd worden dat Sander een mooie plot ontworpen heeft met vele en meestal verrassende plotwendingen. Spanning troef. Je kan niet anders dan snel verder lezen.
Dit boek was in no time uit en doet uitkijken naar het volgende. Chapeau voor de schrijfster.

Uitgeverij: Manteau (2014) - 376 blz.
Oorspronkelijke titel: Schwesterlein, komm stirb mit mir
Vertaling: Ans van der Graaff en David Orthel

Geen opmerkingen: