maandag 12 oktober 2015

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry - Rachel Joyce

Wanneer Harold Fry op een doordeweekse ochtend zijn huis verlaat om een brief te posten, weet hij nog niet dat hij op het punt staat naar de andere kant van het land te lopen. Hij draagt geen wandelschoenen, heeft geen kaart en geen telefoon bij zich. Hij weet alleen dat hij moet blijven lopen.
Tijdens zijn pelgrimstocht vanuit het zuidelijkste  puntje van Engeland naar Berwick-upon-Tweed, de noordelijkste stad van het land, ontmoet Harold Fry allerlei mensen die begaan zijn met het doel van zijn reis en die hun verhaal aan hem vertellen. Een enkeling neemt deel aan zijn voettocht. Zijn vrouw probeert er ondertussen achter te komen waarom Harold vertrok, en ze besluit hem uiteindelijk achterna te gaan. Ondanks de fysieke afstand tussen de twee komen ze steeds dichter tot elkaar.

**

Een speciale titel voor deze debuut roman maar ze dekt helemaal de lading.
Persoonlijk vind ik dit boek geen aanrader, vandaar de twee sterren, maar het is helemaal niet slecht geschreven. Inhoudelijk heeft dit boek echter niet veel te vertellen.
We leren Harold kennen doordat hij tijdens zijn reis zowat zijn hele leven overdenkt, Harold als kind maar vooral als echtgenoot en vader. Er zijn ook hoofdstukken gewijd aan Maureen, zijn vrouw, ook zij overdenkt stukken van haar leven. Het mag duidelijk zijn dat ze geen echt koppel meer zijn ook al zijn ze nog getrouwd en leven ze in hetzelfde huis. Voortdurend worden er allusies gemaakt op een voorval dat hun leven verandert heeft. En toch triggert dit de lezer niet om nieuwsgierig te worden. Slechts heel af en toe weet de auteur de lezer te raken en word je aan het denken gezet, niet genoeg voor een roman die het vooral daarvan moet hebben.
De eerste helft van dit boek is saai en het verhaal komt maar niet op gang. Als dit niet het leesclub boek was, had ik het waarschijnlijk opzij gelegd. Vanaf de tweede helft heeft het boek dan eindelijk iets te vertellen. En toch is het nog te weinig.
Originaliteit behoort ook al niet tot de kwaliteiten van het boek, voor een geroutineerd lezer is het een voorspelbaar verhaal.
Wat wel interessant was en boeiend is het proces te zien bij zowel Harold als Maureen hoe ze na jarenlang naast elkaar te hebben geleefd, mekaar terug ontdekken, ieder voor zich. Door deze onverwachtse gebeurtenis, ja zelfs voor Harold is het onverwacht, openen beiden hun ogen zich langzaam maar zeker. Een verrassing is het niet voor de lezer, je voelt van in het begin dat het goed komt tussen de twee echtelieden. En ook al wordt de reis gemaakt voor de redding van Queenie Hennessy, dit is bijzaak. Harold redt vooral zijn huwelijk en hierdoor wordt de lezer toch een beetje geraakt.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2012) - 318 blz.
Oorspronkelijke titel: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry - Vertaling: Janneke Zwart

Geen opmerkingen: