maandag 24 augustus 2015

Stormnacht - Frode Granhus

Tijdens een onweersbui in het dorp Reine komt door een aardverschuiving het skelet van een jongen tevoorschijn. Vermoedelijk is het vijftig jaar oud. Maar is de jongen om het leven gekomen door een ongeluk of was het moord? Inspecteur Rino Carlsen wordt op de zaak gezet. Hoe dieper Rino in de zaak duikt, hoe meer hij op traumatische gebeurtenissen uit het verleden stuit. Beetje bij beetje onthult zich een tragedie waarin het verleden altijd dichter bij is dan gedacht.

****

Deze tweede vertaalde van Frode Granhus mag er helemaal wezen.
Hij weet de sfeer van het leven in een dorpsgemeenschap en het ruige en woeste landschap heel erg goed te treffen. Je zou bijna een jas gaan aandoen tijdens het lezen, alsof je er middenin zit. Meeleven met de personages is ook geen enkel probleem. Granhus heeft niet veel pagina's nodig om dit alles juist te verwoorden, en dit is een kunst op zijn eigen. Je zit helemaal in het verhaal.
Ook de plot is zeer kunstig in elkaar gedraaid. De auteur heeft het zich anders niet gemakkelijk gemaakt. Regelmatig nieuwe en verrassende plotwendingen en er zijn nog enkele andere verhaallijnen. Doordat hij het verhaal vertelt vanuit verschillende gezichtspunten krijgt de lezer een goed beeld van wat er gebeurt en gebeurde. De misdaad die aanleiding is tot het onderzoek is immers al vijftig jaar oud. Maar in het heden ten dage gebeuren er ook dingen die het daglicht niet kunnen zien. En hoe zit dit dan in elkaar, zoals gezegd een knap geconstrueerde plot. De auteur wekt bij de lezer zowel kwaadheid als ontroering op, ze strijden zelfs soms om de voorrang omdat je niet weet hoe het nu zit. Sommige lezers zagen bepaalde dingen misschien wel aankomen maar ondergetekende dus niet.
En dan was het ook nog eens super spannend aan het einde. Je ogen konden niet snel genoeg gaan om het te lezen.
Een dikke vier sterren voor deze Noorse Stormnacht.
Eerder: Maalstroom 

Uitgeverij: Querido (2014) - 335 blz.
Oorspronkelijke titel: Stormen - Vertaling: Kim Snoeijing

Geen opmerkingen: