maandag 9 juni 2014

Onder de oppervlakte - Sam Hayes

Een vrouw staat op een brug. Over een paar seconden zal ze springen, meer dan zestig meter de diepte in. Wie is ze? En waarom wil ze zich van het leven beroven?
De achtjarige Ava woont in een tehuis en wacht op haar vader. Maar diep in haar hart weet ze dat hij niet zal komen. Het tehuis is een plaats van duistere schaduwen en angstig gefluister. Geen van de kinderen durft zich hardop uit te spreken over wat daar plaatsvindt.
Totdat de waarheid aan het licht komt en de levens van de vrouw en het meisje op schokkende wijze met elkaar verbonden blijken...

****

Dit is het eerste boek van Sam oftewel Samantha Hayes dat in 2011 in Nederlandse vertaling verscheen. Ze heeft er ondertussen zes op haar conto staan, drie zijn er tot nu toe vertaald. Hayes is full-time schrijfster maar daarvoor heeft ze veel gereisd en ontelbare soorten jobs gehad, zowel in de USA, Engeland als Australië. Ze trouwde, kreeg drie kinderen en daarna hebben ze zich gevestigd in Engeland. Ze wou altijd al schrijfster worden en dat is haar dus uiteindelijk gelukt.
Onder de oppervlakte vertelt afwisselend de verhalen van drie vrouwen. Eerst is er Nina, ze is moeder van een tienerdochter en vrouw van een kunstenaar. Dan is er het verhaal van de jonge Ava die leeft in een kindertehuis, haar vader kon en wou niet meer voor haar zorgen na het overlijden van haar moeder. En dan is er nog Frankie die werkt in ditzelfde kindertehuis. Elke keer wanneer er van verhaal geswitcht wordt, is het even denken voor de lezer, in welk verhaal zit ik en wie zijn hier ook al weer de spelers? De verhalen lijken ook helemaal niets met elkaar te maken te hebben. En dan is er ook nog de proloog, hoe past deze in het verhaal. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes wel op hun plaats.
Het is helemaal een psychologische thriller. Hij zit wat betreft de plot goed in elkaar. Langzaam maar zeker worden de drie verschillende levens ontrafelt. Gedeeltelijk is het volgens de verwachting maar toch weet de auteur nog te verrassen. Knap gedaan. Het leest ook heel erg goed, voortdurend wordt je als lezer aangespoord om verder te lezen. Een actueel thema ook, en wraakroepend. Met de laatste plotwending kreeg de geloofwaardigheid wel een knak maar verder was het realistisch geschreven.
Onder de oppervlakte is een intrigerend boek. In het begin eerder een psychologische roman maar langzaam maar zeker duiken er thrillerelementen in op en wordt het zelfs spannend. Samantha Hayes is een schrijfster om te onthouden.

Uitgeverij: De Boekerij (2011) - 397 blz.
Oorspronkelijke titel: Tell Tale - Vertaling: Ineke van Bronswijk

Geen opmerkingen: