maandag 29 april 2013

Wetten van wraak - Christopher Reich

Jonathan Ransom, dokter in dienst van Artsen zonder Grenzen, is in Londen wanneer hij zijn vrouw Emma, voormalig spion voor 'de Divisie', totaal onverwachts tegen het lijf loopt. Nadat er in het hart van de stad een bloedige aanslag is gepleegd, verdwijnt Emma spoorloos, terwijl Jonathan algauw wordt geroemd om zijn heldhaftig optreden. Totdat er niet alleen twijfel rijst over Emma's rol, maar ook over Jonathans betrokkenheid: probeerde hij de terroristen tegen te houden, of hielp hij hen juist?
Jonathan ziet zich genoodzaakt te vluchten voor MI5. Om zijn naam te zuiveren moet hij Emma zien te vinden en erachter komen wie zij nu eigenlijk is. Heeft ze haar leven als spion definitief achter zich gelaten, of is hij een pion in een spel dat zijn voorstellingsvermogen ver te boven gaat?

****

Christopher Reich heeft reeds 8 thrillers op zijn naam staan en Wetten van wraak is zijn tweede in de Jonathan Ransom reeks. Het is net als Wetten van verraad een spannende spionage thriller geworden met echt heel veel actie. Als je daar van houdt, zit je absoluut aan het goede adres. 
Inhoudelijk is het iets minder goed gesteld met dit boek. De plot heeft niet veel om het lijf en is niet erg verrassend. Het geheel draait hem echt alleen om de actie. Jonathan moet ontsnappen aan de politie, slaat op de vlucht en gaat achter zijn vrouw aan. De politie zit hem zeer kort op de hielen en toch slaagt deze arts er in om ze steeds een stapje voor te blijven. Hij haalt hiervoor de meest krankzinnige toeren uit alsof hij een volleerd spion is en dan nog eentje van de actieve soort. En dan boekt hij zelfs nog vooruitgang. Op zijn eentje achterhaalt hij de waarheid omtrent zijn vrouw en haar betrokkenheid in heel het gebeuren. De andere diensten achterhalen ook wel bepaalde dingen maar die hebben ook veel middelen tot hun beschikking. Je kan je nu natuurlijk de vraag stellen hoe realistisch dit allemaal is.
Maar zoals gezegd is het de actie die centraal staat in dit boek. En dit gecombineerd met een gemakkelijke en vlotte schrijfstijl en korte hoofdstukken maakt het tot een zeer plezante leeservaring. Een vergelijking met de verfilming van de Bourne-trilogie van Robert Ludlum dringt zich hier op. De liefhebbers van actie zullen zich zeker niet bekocht voelen met dit boek.
Eerder: Wetten van verraad

Uitgeverij: A.W. Bruna (2009) - 402 blz.
Oorspronkelijke titel: Rules of Vengeance - Vertaling: Jan Mellema

Geen opmerkingen: