maandag 5 maart 2012

Een onverwacht genoegen - Amanda Kyle Williams

Een psychopatische seriemoordenaar zaait dood en verderf onder de bevolking van Atlanta. De lichamen van de slachtoffers vertonen naast messteken ook sporen van beten. Als er bij de afdeling Moordzaken een brief van de mogelijke dader binnenkomt met de tekst Ben ik de vreemdeling die je zoekt?, schakelt rechercheur Rauser zijn goede vriendin Keye Street in. Keye heeft haar eigen detectivebureau, dat ze oprichtte nadat ze bij de FBI werd ontslagen vanwege haar drankprobleem.
Dan komt er een nieuwe brief van de dader met daarin een verwijzing naar de reden van ontslag. De moordenaar is angstvallig goed op de hoogte van Keyes privéleven...

****

Amanda Kyle Williams heeft hier een overtuigend debuut neergezet.
Ze heeft toffe personages gecreëerd, vooral Keye springt eruit als een sympathieke spring in 't veld. Nadat Rauser haar heeft aangesteld als adviseur, werpt ze zich in het onderzoek naar de seriemoordenaar. Ze oefent echter ook nog haar job als privédetective uit en die verschillende kleine onderzoeken en opdrachten komen ook aan bod in het verhaal, toch wel een vernieuwend gegeven en het klinkt realistisch. Langs de andere kant haalt het de vaart uit het verhaal, zonder had het verhaal spannender geweest en meer een geheel.
De schrijfster heeft een zeer eigen stijl, het was even wennen. Ze schrijft niet altijd even duidelijk, zo weet je bij de eerste kennismaking met Keye zelfs niet of ze man of vrouw is.
En dan is er de humor, Williams slaagt er meer dan eens in om je aan het lachen te brengen. Schitterend! Je moet het maar kunnen, ze heeft er mij in ieder geval mee gestrikt.
Het verhaal zat goed in elkaar, meestal, af en toe had ik het gevoel dat het niet helemaal in orde was, maar ik kan er de vinger niet op leggen. De spanningsopbouw had beter gekund.
Al bij al was dit een opmerkelijk debuut en het doet verlangen naar meer van deze schrijfster. Het betere werk toch, het overstijgt duidelijk het gemiddelde.

Uitgeverij: De Fontein (2011) - 335 blz.
Oorspronkelijke titel: The Stranger You Seek - Vertaling: Kris Eikelenboom

Geen opmerkingen: