dinsdag 26 juli 2011

Muis - Gordon Reece

Psychologische thriller.

Op de achterflap: "Elizabeth en haar zestienjarige dochter Shelley, beiden slachtoffer van dagelijkse pesterijen en psychologische mishandeling, besluiten zich terug te trekken in Honeysuckle Cottage. In dit mooie en idyllische arbeidershuisje op het Engelse platteland denken ze eindelijk hun problemen achter zich te kunnen laten. Ze wanen zich veilig in hun kleine wereld vol boeken en muziek.
Maar op een nacht sluipt iemand hun huis binnen en iets in Shelley knapt. Ze wordt gedwongen uit te vinden waar haar tolerantiegrens ligt."

Dit is een ijzersterk verhaal en een zeer opmerkelijke debuutroman, alweer.
En het is niet eens een ingewikkeld verhaal, integendeel. De psychologie komt daardoor helemaal tot zijn recht en ook al is het hoofdpersonage maar zestien jaar, toch kan je er helemaal inkomen.
Daarbij gaat het verhaal dan nog eens traag van start en het leest als een roman, in het begin dan toch. Maar het boek gaat alsmaar crescendo om te eindigen als een rasechte thriller, het wordt ontzettend spannend aan het eind.
Het onderwerp is ook niet min, gepest worden en subassertiviteit of het niet kunnen opkomen voor eigen rechten of meningen. Shelley weet het allemaal van zichzelf en vergelijkt zichzelf alsook haar moeder, met een muis, vandaar de titel. Het is schitterend beschreven in dit boek en doet je nadenken.
Muis is een origineel verhaal, psychologisch zeer goed onderbouwd, knap geschreven, realistisch en je wordt helemaal meegezogen, je kan niet vlug genoeg lezen om de ontknoping te kennen. Een schitterende psychologische thriller.

Uitg. Ambo|Anthos (2011) - 269 blz. | Oorspr. titel Mice - vertaling Inge de Heer

Geen opmerkingen: