dinsdag 26 april 2011

Bijbelse wateren - Arne Dahl

Detective.

Op de achterflap: "Rechercheur Kerstin Holm wordt bij een verhoor geconfronteerd met een ex van haar, die ervan beschuldigd wordt een Afrikaanse vluchteling te hebben neergeschoten. Dan blijkt dat de man diep verstrikt is geraakt in een intensief spel, een soort bijbelse kruistocht voor rechtvaardigheid. Het hele A-team van de Zweedse politie bestudeert de meest duister passages van de Bijbel om de moordenaar, die geen obstakels duldt in zijn kruistocht, te vinden. In het vuur van de strijd graaft Kerstin Holm, niet zonder risico, diep in haar eigen leven en gevoelens."

Arne Dahl heeft met dit boek maar eens te meer bewezen dat hij een meester van de plot is, het verhaal zit werkelijk schitterend in mekaar en is zeer origineel te noemen, ook nu weer.
Er zijn twee zaken waar het A-team zich mee bezig houdt en ze lijken niets met elkaar te maken te hebben. De verschillende leden van het team opereren los van elkaar en volgen hun eigen lijn tot ze nog eens samen geroepen worden als team en de bevindingen worden samen gelegd. Moest je iets gemist hebben, regelmatig krijg je zo een samenvatting voorgeschoteld.
Kerstin Holm krijgt in dit boek alle aandacht en het is haar verleden waar we nu mee kennis maken. Het blijkt uiteindelijk ook de basis van de plot te vormen. Dahl heeft dit vakkundig neergepend. In het begin komt het verhaal wat traag op gang, het lijken zomaar wat gebeurtenissen en onderzoeken, maar wanneer dan langzamerhand het onderzoek echt op gang komt, word je in het verhaal gesleurd. Je weet dat het te maken heeft met Kerstin, Dahl geeft regelmatig hints, en toch blijf je tot lang in het ongewisse. Zodoende bouwt Dahl de spanning wel heel erg op en het resulteert dan uiteindelijk ook in een knallende finale.
En de auteur schrijft ook met humor, zoals in al zijn boeken, nu misschien ietsje minder maar het maakt de zware thema's in dit boek toch wel iets luchtiger om te lezen. Het is een kunst op zich om spanning en humor te combineren, Arne Dahl is hier wel een kei in.
Weer een heel goed boek dus met vooral een spannende en originele plot en met goed te smaken humor.
Eerder: Europa blues, Misterioso, Schijnoffer

Uitg. De Geus (2009) - 377 blz. | Oorspr. titel De största vatten - vertaling Ydelet Westra

Geen opmerkingen: