donderdag 31 maart 2011

Mysterie in Laken - Pol Van Den Driessche

Thriller.

Op de achterflap: "Joseph, de bejaarde tuinman van het Kasteel van Laken, doet een macabere ontdekking aan de waterval onder het beeld van de Heilige Maagd. Hij wil verhinderen dat dit feit bekend raakt.
Rond die tijd lijkt de apostolische nuntius in Brussel van de aardbodem verdwenen. Zijn vriend en deken van de Basiliek van Koekelberg, Antoon Demets, maakt zich zorgen. (...)"

Pol Van Den Driessche is politiek journalist, werkt als expert Politiek bij een televisiezender, was dertig maanden senator en publiceerde verscheidene boeken over de Belgische politiek en over de monarchie. Na Moord in de Senaat is dit zijn tweede thriller.
Het is niets nieuws dat bekende Vlamingen een uitstapje maken naar een ander vakgebied, maar of die altijd een goede zaak is, valt te betwijfelen. In dit geval moeten we niet twijfelen, Van Den Driessche kan duidelijk schrijven maar deze zijsprong naar het fictieboek is toch wel een stap te ver, een grote stap mijns inziens, na 100 bladzijden heb ik het dan ook voor bekeken gehouden.
Het belangrijkste aan een boek is de inhoud en hier wringt het schoentje of zeg maar de schoen. Voor zover ik gekomen ben, was er totaal geen sprake van een verhaal, het wou maar niet beginnen. De tuinman heb ik ontmoet, hij vindt een lijk in het water en houdt dit geheim. Uiteindelijk vertelt hij het aan de keukenmeid en ze gaan nog eens kijken. Daarna gaat hij er nog eens een derde maal naar toe en hij krijgt zowaar een erotische belevenis. En nog vertelt hij het verder aan niemand. Het klinkt zó ongeloofwaardig allemaal! Dit is maar één voorbeeld van een slecht neerzetten van een personage maar ook de andere personages zijn niet te pruimen.
En de auteur maakt daarbij dan vaak nog gebruik van zogenaamd 'erotische en seksuele' termen en handelingen die uit het niets opduiken en helemaal hun bedoeling missen, het is op het vulgaire af zelfs. Het geeft dan ook geen enkele extra waarde aan het verhaal maar laat het niveau van het boek nog meer dalen. Wil hij hiermee opvallen? of choqueren? Het zal me een raadsel zijn.
Dit boek gaat linea recta terug naar de bib en dan kunnen we nu hopelijk aan een goed boek beginnen.

Uitg. Van Halewyck (2011) - 344 blz.

Geen opmerkingen: